BIST 10.895
DOLAR 32,19
EURO 34,94
ALTIN 2.507,28
HABER /  GÜNCEL

Sandy Kasırgası: Florida'da fırtına uyarısı

Meteoroloji uzmanları, Bahama Adaları’ndan ABD’ye doğru ilerleyen ve şu ana kadar en az 20 kişinin ölümüne neden olduğu bildirilen Sandy Kasırgası’nın, ABD’nın doğu kıyıları için çok büyük bir tehlike yarattığını bildiriyor.

Abone ol

Bahama Adaları’ndan ABD’ye doğru ilerleyen Sandy kasırgası, Küba, Haiti ve Jamaika’da en az 20 kişinin ölümüne neden oldu.

Ada sakinleri gıda malzemeleri gibi hayati stoklarını tedarik ederken, Bahama Adaları'nın tamamında okullar, iş yerleri, hava alanları ve köprüler kapatıldı.

Meteoroloji uzmanları kasırganın ABD’nın doğu kıyıları için çok büyük bir tehlike yarattığı uyarısında bulundu.

Bu sabah erken saatlerde ABD’nin Miami kentindeki Ulusal Kasırga Merkezi (NHC), Sandy Kasırgası’nın saatteki hızı ortalama 150 kilometreye ulaşan rüzgârlarla 1. Kategoriye düştüğünü açıkladı.

Sandy’nin ulaşması beklenen Florida sahilleri, bir süredir yoğun yağışların ve kuvvetli rüzgârların etkisi altında.

Bölgede tropik fırtına uyarısı yapılıyor.

NHC Kasırga Tahmin Uzmanı James Franklin, “Sahil boyunca tropik fırtına kuvvetinde rüzgârlar ve ardından çok tehlikeli dalgaların kıyıya ulaşacağı birkaç gün var önümüzde” diyor.

Franklin, “İnsanları kıyıdan uzak tutmak için ne kadar uyarı yapsak az. Rüzgârlar çok kuvvetli olacak” diye de ekliyor.

ABD’li bazı meteoroloji uzmanları, 31 Ekim Cadılar Bayramı arifesinde, ABD’de hüküm süren kış fırtınasıyla birleşerek kıyı boyunca sellere ve elektrik kesintilerine neden olabileceğini düşündükleri Sandy’yi, Cadılar Bayramı Kasırgası, hatta Frankestorm olarak adlandırıyordu.

Kasırganın bugün daha düşük bir hızla kuzeybatıya yönelirken, derece derece kuvvetlenmesi bekleniyordu.

Tahminler Sandy Kasırgası’nın kuvvetinin azalacağına işaret ettiği halde, merkez, önümüzdeki 48 saat boyunca kasırga düzeyinde kalacağı yönünde.

Küba’yı da yıkıp geçti

Dün sabah saatlerinde Küba’yı vuran Sandy’nin şiddetiyle evler yıkıldı, çatılar uçtu.

Küba’nın güneydoğu sahillerinde şiddetli sellere neden olan kasırga, adanın ikinci en büyük şehri Santiago ve Guantanamo’da 11 kişinin ölümüne yol açtı.

Televizyonlar gözde turistik bölgelerde kökünden sökülmüş ağaçların, yerle bir olmuş evlerin ve enkazla kapanmış yolların görüntülerini yayınladı.