BIST 10.320
DOLAR 32,22
EURO 35,12
ALTIN 2.464,03
HABER /  GÜNCEL

Suriye'de ateşkes yürürlüğe girdi

Ateşkesin yürürlüğe girdiği sabah saatlerinden itibaren çatışmalar şimdilik durmuş görünürken, ordu muhalifler ateşkesi bozarsa kendilerinin de ateşe başlayacağını duyurdu.

Abone ol

Suriye ordusu, kurban bayramı nedeniyle bu sabahtan itibaren dört günlük ateşkese uyacağını açıkladı.

Ateşkes Suriye televizyonunun haberine göre, sabah yerel saatle 06.00'da başladı ve bu saatten sonra çatışmalar büyük ölçüde durmuş görünüyor.

Suriye televizyonu Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın Şam'da, sabah namazı için camiye gidişini gösterdi.

Ordu tarafından yapılan açıklamada ateşkesin 29 Ekim 2012 gününe kadar geçerli olacağı kaydedildi.

Suriye devlet televizyonundan okunan açıklamada, ordunun, silahlı muhaliflerin saldırılarına karşılık verme hakkını saklı tuttuğunu belirtiliyor.

Daha önce bazı muhalif güçlerin komutanları da benzer açıklamalar yapmış ve ordu ateşkese sadık kalırsa kendilerinin de silahlarını susturacaklarını söylemişti.

Ateşkes önerisini BM ve Arap Birliği'nin özel temsilcisi Lahdar Brahimi getirmişti.

Suriye yönetiminin açıklamasından az önce silahlı muhaliflerin Halep kent merkezi ile kuzeyinde ilerleme sağladığı haberleri geliyordu.

Brahimi ateşkes önerisi için iki haftadır bölge ülkeleri nezdinde girişimlerde bulunuyor.

Brahimi dün de bu konuda BM Güvenlik Konseyi'nin desteğini almıştı.

Brahimi, çok sayıda muhalif grubun da ateşkesi desteklediğini söyledi.

Daha önceki BM elçisi Kofi Annan'ın Nisan ayında girişimde bulunduğu ateşkes görüşmeleri kısa sürede sonuçsuz kalmış ve çatışmalar şiddetlenmişti.

Savaş suçları araştırılacak

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu'nun yeni genişletilmiş ekibi Cenevre'de buluşarak Suriye Devlet Başkan Beşar Esad'la görüşmeyi talep ettiklerini ve kendilerine bir randevu verilmesini beklediklerini açıkladılar.

Komisyona yakında katılan eski BM savaş suçları mahkemesi savcısı Carla del Ponte, Suriye'de savaş ve insanlık suçlarını araştıracağını söyledi.

Del Ponte, "Öncelikli görevim soruşturmayı yürütmek ve bu tür suçlara karışan üst düzeyli siyasetçi ve askerleri belirlemek" diye konuştu.

Eski savcı bu çalışmanın sonuçlarını daha sonra BM Güvenlik Konseyi'nin Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne yollaması gerekeceğini de söyledi.

Suriyeli muhalif gruplar Devlet Başkanı Esad'a karşı ayaklanmada birbuçuk yıl içinde 30 bin kişinin öldüğünü söylüyor.

Birleşmiş Milletler'e göre ise bu süre içinde can kaybı 20 bin civarında.