BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  GÜNCEL

Sanal sahtekarların YTL oyunu

Sanal dolandırıcılar yine iş başında! Yeni yöntemleri ise "Olta atmak". E-posta yoluyla size ulaşan sanal sahtekarlar YTL işlemleriyle ilgili sizi kandırabilir.

Abone ol Olta Alarmı

Bankalar uyarıyor: "Oltacılar" YTL hesabınızı yenileyeceğiz diye bilgilerinizi çalıp paranızı başka hesaplara boşaltıyor.

Sanal sahtekarlar herkesi ilgilendiren iki aşamalı taktik geliştirdi: Phishing (Olta atmak). Dolandırıcıların ilk hedefi internet kullanıcıları... Önce e-postanıza 'YTL işlemleriniz ücretsiz yapılır' yazılı internet mesajları gönderiliyor.

KURULAN TEZGAH ÖNCE İNTERNET KULLANICILARINA
Birkaç işlem sonrası da bankanızla alakası olmayan bir siteye yönlendiriliyorsunuz ve hesap bilgilerinizi girmeniz isteniyor. İşlem yaptığınızı sanıp bilgilerinizi girerseniz dolandırıcılar da hesabınızı boşaltmaya başlıyor.

OLTANIN İKİNCİ AŞAMASI İŞ ARAYANLARI İLGİLENDİRİYOR
Son aşama... İş vaadiyle gazete ilanı veriliyor. Başvuranlara banka hesabı açtırılıyor. Ve ilk aşamada boşaltılan hesaptaki paralar bu yeni hesaba aktarılıyor. Adına hesap açtırmadığı için de oltacı arkasında iz bırakmıyor.

İnternet bankacılığında YTL oltasına takılmayın

İnternet bankacılığı bu günlerde yeni bir bela ile uğraşıyor. Banka müşterilerine YTL işlemlerini güncellemek bahanesiyle bir site adresi veriliyor ve bilgiler çalınıyor.

Banka müşterilerine sanal alemde phishing tuzağı. Sanal dolandırıcılar şimdi de phising (oltaya takılmak) adı verilen yöntemle YTL'yi kullanarak banka müşterilerini dolandırmaya başladı. Sanal dolandırıcılar, müşterilere banka adını kullanarak mail (e-posta) gönderiyorlar. Gönderilen e-postada yeni yılda Yeni Türk Lirası (YTL) işlemlerinin ücretsiz güncelleneceği ifade edilerek o bankaya ait bir linkin adresi veriliyor. Ancak banka adı kullanılarak verilen link açılmıyor. Uyanık dolandırıcılar gönderdikleri notta daha önceden "Eğer link açılmıyorsa aşağıdaki linki kullanınız" diyerek banka müşterisini tuzak kurdukları adrese yönlendiriyorlar. Buraya giren banka müşterileri hesap bilgilerini yazıyor. Sanal dolandırıcılar da bu bilgilerle bankadan o kişinin hesabını boşaltıyor.

BONUS DA VAADEDİYORLAR
Son günlerde bir çok bankada bir çok kişinin dolandırılmasına yol açan maillerden birisi de Garanti Bankası müşterilerine gitti. Özlem Sarı adıyla banka müşterilerine ulaşan e-postada şöyle deniliyor: "Sayın müşterimiz. Garanti Bankası yeni yılda Türkiye genelinde YTL işlemlerinizi ücretsiz olarak otomatik olarak yapmaktadır. Hesabınızla ilgili işlemleri otomatik olarak yapmak için aşağıda belirtilen Garanti Bank YTL Güncelleme sayfası üzerinden gerekmektedir. Bu işlemlerinizi yaptıktan sonra hesabınızdaki YTL bakiyeniz otomatik olarak ekstre ve bonus puanlarınıza işlenecektir." Verilen adres (https://musteri. garanti.com.tr/ytl/guncelleme.jsp.) Ancak link açılmıyor. Linkin açılmadığını gören müşteri geri döndüğünde karşısında "Eğer yukarıda yazılı olan link çalışmıyorsa lütfen aşağıdaki linki kullanınız" ifadesi ile şu linki buluyor. http://66.132.253.185/ytl/) İşte buraya girip bilgilerini veren müşterinin hesapları anında gerçek bankadan boşaltılıyor. On line dolandırıcılar paranın hesaptan çekilmesi aşamasında tespit edilmelerini engellemek için, şüphelenilmeyecek kişilere bol paralı iş ilanları yayınlıyorlar. Bu ilan ile bulunan kişilerin hesapları kullanılarak phishing yöntemi ile ele geçirilen hesaplardan para transferi yapılıyor. Bu hesaplardan paraları çekmek ve belirli bir komisyon karşılığı sahtekarlığı gerçekleştiren kişilere parayı uluslararası para transfer acentası aracılığı ile transfer etmek için kullanılıyor.

RAHİM AK/ SABAH