BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,12
ALTIN 2.323,98
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Sanal gerçeklikle uçak hangarı gezisi imkanı

Anadolu Üniversitesi (AÜ) Havacılık Parkı, Türkiye'nin ilk uçak mühendisi Selahattin Reşit Alan'ın adına tasarladığı sanal hangarı hizmete sundu.

Abone ol

Anadolu Üniversitesinin, Selahattin Reşit Alan'ın adına tasarladığı hangarda eğitim uçakları ile Solo Türk F-16 Fighting Falcon ve Vecihi XIV uçakları bulunuyor.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, AÜ Havacılık Parkı tarafından Selahattin Reşit Alan'ın ilham ve cesaret veren çalışmalarını tanıtmak ve adını yaşatmak amacıyla "Selahattin Reşit Alan Hangarı" adı verilen 3 boyutlu sanal gerçeklik sistemi tasarlandı.

Özel bir gözlük aracılığıyla ziyaretçilerin beğenisine sunulan hangarda AÜ Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesinin pilotaj eğitiminde kullandığı "Cessna 172 SP Skyhawk", "Socata TB 20 Trinidad", "Beechcraft King Air C90 GTI" uçakları ile dünya çapında ünlü bir akrobasi uçağı Solo Türk F-16 Fighting Falcon ile tarihte yolu Eskişehir’le kesişmiş olan Vecihi XIV uçağı yer alıyor.

Öte yandan Türk havacılığının kurucularından Vecihi Hürkuş ve uçağı Vecihi XIV ziyaretçilerini kısa bir sanal uçuş deneyimi için bekliyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen AÜ Havacılık Parkı Müdürü Doç. Dr. Ender Gerede, AÜ Havacılık Parkı'nın Türk havacılık tarihine mal olmuş ve bugünün gençlerine ilham veren önemli şahsiyetleri tanıtmayı ve onurlandırmayı kendisine misyon edindiğini belirtti. Gerede, başmühendisi ve test pilotu olduğu "Nu.D.36" tayyaresinin Eskişehir'deki kabul testleri sırasında 13 Temmuz 1938'de İnönü Hava Meydanı pistine iniş sırasında kırıma uğraması sonucu hayatını kaybeden Selahattin Reşit Alan'ı minnet ve şükranla andıklarını kaydetti.