BIST 10.083
DOLAR 32,39
EURO 34,80
ALTIN 2.439,86
HABER /  GÜNCEL

San Francisco'da kaza yapan uçak 'çok yavaştı'

Amerika Birleşik Devletleri'nin San Francisco kentinde, inişe geçtiği sırada kaza yapan Asiana Havayolları'na ait Boeing 777 uçağının süratinin, iniş için öngörülen hızın çok altında olduğu açıklandı.

Abone ol

Amerika Birleşik Devletleri'nin San Francisco kentinde, inişe geçtiği sırada kaza yapan Asiana Havayolları'na ait Boeing 777 uçağının süratinin, iniş için öngörülen hızın çok altında olduğu açıklandı.

Öte yandan Asiana Havayolları, uçağın pilotunun, Boeing 777 uçağıyla San Francisco'ya ilk inişi olduğunu açıkladılar.

İki kişinin öldüğü kazayla ilgili soruşturmayı yürüten yetkililer, inişe geçen uçağın piste ulaşamadan deniz istinat duvarına çarptığını belirttiler.

Asiana Havayolları, 291 yolcu ve 16 mürettebatın bulunduğu uçakta ölen iki yolcunun Çin vatandaşı iki genç kadın olduğunu açıklarken, ölen yolculardan birinin, kaza sonrası yardıma gelen kurtarma araçlarından birisinin çarpması sonucu yaşamını yitirdiği yolundaki iddialar da inceleniyor.

Amerikan Ulusal Ulaşım Güvenlik Dairesi (NTSB) Başkanı Deborah Hersman, uçağın alçalma ve piste yaklaşma için belirlenen 137 not (254km/s) hızının çok altında seyrettiğini açıkladı.

Uçaktaki iki kara kutunun incelendiğini belirten Hersman, uçağın hızının arttırılması için kazadan iki saniye önce bir çağrı yapıldığını, bunun üzerine pilotun inişi 'pas geçmek' istediği belirtildi.

NTSB Başkanı Deborah Hersman, kara kutulardaki bilgilerin incelemesinin devam ettiğini bu bilgilerin radar ve hava trafik kontrolündeki bilgilerle karşılaştırılacağını belirtti ve "Uçağın hızında öyle bir kaç notluk düşüklükten bahsetmiyoruz. Uçağın hızı, olması gereken 137 notun çok ciddi şekilde altındaydı" dedi.

Pilotun ilk inişi

Asiana Havayolları’nın Boeing 777 uçağının pilotunun 10 bin saatlik uçuş tecrübesi olduğu belirtilirken bu sürenin sadece 43 saatinin Boeing 777 uçaklarında geçtiği ortaya çıktı.

Asiana Havayolları, pilot Lee Kang-kook'un yardımcı pilotunun bu uçaklarda daha fazla deneyimi olduğunu açıkladı.

Uçapğın pilotu Lee Kang-kook'un San Francisco'ya başka uçaklarla 29 kez uçtuğu belirtilirken, cumartesi günkü uçuşun, bu pilotun Boeing 777 uçağıyla ilk inişi olduğu ifade edildi.

Öte yandan, yetkililer, San Francisco Havaalanı'nın, kötü hava koşullarında güvenli iniş sağlayan navigasyon sisteminin, bakım için devre dışı olduğunu açıkladı.

Çift motorlu Boeing 777 uçaklarının sağlam bir uçuş güvenlik sicili var ve pek çok şirket tarafından uzun uçuşlar için tercih edilen bir uçak.

San Francisco Havaalanı'ndaki kazanın ardından sekiz kişinin sağlık durumunun kritik olduğu belirtilirken, 15 kişinin ise henüz bilincinin yerine gelmediği açıklandı.

Uçaktaki yolculardan 141'inin Çin, 77'sinin Güney Kore, 61'inin de ABD vatandaşı oldukları bildirildi.