BIST 9.788
DOLAR 32,51
EURO 34,95
ALTIN 2.435,71
HABER /  GÜNCEL

Samsung, kârında düşüş bekliyor

Dünyanın en büyük cep telefonu ve TV üreticisi Samsung 2013’ün son çeyreğindeki kârında düşüş beklediğini açıkladı. Uzmanlara göre bu durumun nedeni cep telefonu piyasasında artan rekabet.

Abone ol

Dünyanın en büyük cep telefonu ve TV üreticisi Samsung 2014’ün Ekim-Aralık döneminde kârında düşüş beklediğini açıkladı.

Samsung Ekim-Aralık döneminde 7.8 milyar dolar faaliyet kârı beklediğini duyurdu.

Bu rakam, bir önceki sene ayı dönemde elde edilen kârdan yüzde 18 düşük.

Samsung, bu düşüşün nedeniyle ilgili herhangi bir açıklama yapmadı ancak uzmanlar bu durumun kâr marjı nedeniyle gerçekleştiğini belirtiyorlar.

Samsung son yıllarda güçlü bir büyüme içinde.

Galaxy model telefonları, Güney Koreli firmanın 2012 yılında dünyanın en büyük telefon üreticisi ünvanını Nokia’nın elinden almasına neden olmuştu.

Artan rekabet

Bununla birlikte sektördeki rekabet diğer telefon üreticisi şirketlerin piyasaya yeni ürünler sürmesi sonucu artmıştı.

Samsung'un en büyük rakiplerinden Apple, Eylül ayında Iphone'un iki yeni modelini (5S ve daha ucuz olan 5S) piyasaya sürdü.

Eylül ayında Nokia da iki yeni telefon modelini kullanıcıların hizmetine sundu.

Ekim ayında ise Tayvan firması HTC, One Max isimli, Android’le güçlendirilmiş yeni telefonunu tüketicilerle buluşturdu.

Danışmanlık şirketi Frost & Sullivan’ın genel müdürü Manoj Menon, Samsung'un şu anda cep telefonu sektöründe tarihindeki en zorlu rekabet ortamıyla karşı karşıya olduğunu söylüyor.

Çin pazarı

Uzmanlar, artan rekabetin -özellikle de Apple'ın piyasaya yeni modeller sürmesinin- Samsung'un yılın son çeyreğindeki performansını etkilediğini düşünüyor.

Samsung'un önümüzdeki aylarda, dünyanın en büyük telefon pazarı olan Çin'de yeni ve güçlü bir rekabetle karşılaşma ihtimalinin olduğu da belirtiliyor.

Yakın zaman içinde rakip firma Apple, 760 milyondan fazla aboneyle Çin’in en büyük telefon operatörü olan China Mobile ile, abonelerine telefon satışı yapmak üzere bir anlaşmaya vardı.