BIST 10.209
DOLAR 32,37
EURO 34,74
ALTIN 2.394,05
HABER /  GÜNCEL

17 milyon sürücüyü ilgilendiren yeni düzenleme

Yeni uygulamada az hasarlı ya da hasarsız sürücüler daha uygun sigorta ücretleri ödeyecek. Geçmişinde kazaya karışan sürücüler ise hasar miktarı ve kazanın şekline göre sigorta şirketlerinin belirlediği oranlarla daha çok prim ödeyecek.

Abone ol

Yılbaşından itibaren trafik sigortasında yeni bir dönem başladı. Trafik sigortasında devletin belirlediği hasarsızlık indirimi ya da sigorta prim artırımı oranları kaldırıldı. Bu tarihten itibaren sigorta şirketleri, indirim ve artırım oranlarını kendileri belirleyebilecek.

Yeni uygulamada az hasarlı ya da hasarsız sürücüler daha uygun sigorta ücretleri ödeyecek. Geçmişinde kazaya karışan sürücüler ise hasar miktarı ve kazanın şekline göre sigorta şirketlerinin belirlediği oranlarla daha çok prim ödeyecek.

Uygulamada yapılan değişiklerin yanında sigorta şirketlerine bazı zorunluluklar da getirildi. Yapılan değişiklikleri, hangi durumlarda hasar indrimi ya da prim artışı yapıldığını Habertürk gazetesinden Eren Sakarya dikkat çekici bir habere imza attı, uzmanlarla konuştu.

İYİ SÜRÜCÜ DAHA AZ ÖDEYECEK

Türkiye Sigortacılar Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Atilla Oksay, prim arttırımı veya indiriminin sigorta şirketleri tarafından belirlenmesinin 2008'den beri uygulandığını, 1 Ocak'tan itibaren devletin koyduğu kademelerin kaldırıldığını belirtti. Oksay yeni uygulamaya göre, eskiden yüzde 20'ye kadar uygulanan hasarsızlık indirim oranının, sigorta şirketinin belirlediği miktara göre daha da yükseltilebileceğini ifade etti.

Eski uygulamada sigorta primi yüzde 250'ye, sigorta suistimaline karışan sigortalılarda %500'e kadar artırılabildiğini kaydeden Oksay, yeni uygulama ile bu oranların da sigorta şirketlerince serbestçe belirleneceğini aktardı. Bunun sonucunda kurallara uyan ve kazaya karışmayan iyi sürücü daha az öderken, kazaya karışan sürücülerin cebinden daha çok ücret çıkacak.

ŞİRKETLER İNTERNETTE POLİÇE EKRANI OLUŞTURMAK ZORUNDA

Oksay yeni düzenleme ile Hazine Müsteşarlığı'nın sigorta şirketlerine, teklif verme ve internette poliçe ekranı oluşturma gibi zorunluluklar getirdiğini aktardı. Buna göre kendi belirledikleri indirim ve prim arttırım oranlarını internet üzerinden tüketiciye sunmak zorunda olan şirketler, ay sonuna kadar geçerli olmak üzere teklif verecekler. Tüketici kendisine teklif sunan şirketlerin sigorta prim oranlarını internetten karşılaştırarak kendisine en uygun şirketi seçebilecek. Ancak Oksay, teklif süresi içinde tüketicinin kazaya karışması halinde eski teklifin geçersiz olacağı ve sigorta şirketinin yeni bir rakam uygun görebileceğini hatırlattı.

BAZI DURUMLARDA HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI DEVREYE GİRECEK

Oksay, sigorta şirketlerinin Hazine Müsteşarlığı gözetiminde olacaklarının altını çizdi. Oksay, şirketlerin mali bünyelerinde problem bulunması, şirketler arası haksız rekabet ya da poliçe düzenlenmemesi durumunda Hazine Müsteşarlığı'nın devreye girip cezai yaptırımlar uygulayacağını sözlerine ekledi.

PRİMLERİ SİGORTA ŞİRKETLERİ BELİRLEYECEK

Şair Sigorta Acenteliği Yöneticisi Şahin Naci Şair, daha önce devlete sigorta şirketlerinin 3 ayda bir hazineye bedel bildirmek zorunda olduğunu ve bu bedel ile belirlenen oranlarların tüketiciye uygulandığını, yeni düzenleme ile hasar indirim ya da sürprimlerinin tamamen serbest bırakıldığını belirtti. Şair, yeni uygulama ile sigorta şirketlerinin, sigortalı bilgilerini otomasyon sistemi ile görebileceklerini, hasarsızlık durumunda kendi belirledikleri indirimleri sunacakları, sigortalının geçmişine yansıyan hasar fazla ise prim arttırımlarının kendileri tarafından hesaplanacağını ifade etti. Primlerin belirlenmesinde daha önce yaşanan hasar sayısı, hasarın meydana geldiği kazadaki kusur oranları, hasar frekansı etmenleri etkili olacak.  

HEM TÜKETİCİ HEM DE SİGORTA ŞİRKETLERİ İÇİN İYİ BİR UYGULAMA

Şair, uygulamanın hem tüketici açısından, hem de şirketler açısından yararlı olacağını belirtti. Sigorta şirketlerinin geçtiğimzi yıllarda çok büyük zararlar yazdığını, yeni uygulamanın şirketler arasıda rekabet ortamını artıracağını ancak doğru kullanıldığı taktirde şirketlerin kâr edeceğini savundu. Şair, vatandaşların ise daha az prim ödemek için trafik kurallarına daha çok uyacaklarını ve hasarsızlık halinde daha çok indirimden yararlanacaklarını dile getirdi.

PRİMLERİ ETKİLEYEN BAŞKA FAKTÖRLER DE VAR

Bilgin Sigorta Acente Yetkilisi Cumhur Bilgin ise sadece kazanın prim artışlarını etkilemediğini, başka faktörlerin de prim artışına neden olduğunu hatırlattı.

Bilgin, sigortalının hasar geçmişi ile beraber aracın yaşı, plakanın kayıtlı olduğu ildeki trafik yoğunluğu, sürücünün yaşı, sürücü belgesini aldığı tarih gibi durumların indirim ya da sürprim de etkili olduğunu söyledi.