BIST 10.636
DOLAR 32,21
EURO 35,06
ALTIN 2.494,20
HABER /  GÜNCEL

Samsunda kuş gribi şüphesi

Samsun'da bir mahallede, kuş gribi şüphesi üzerine kanatlı hayvan itlafına başlandı.

Abone ol Samsun'un Ondokuz Mayıs ilçesindeki bir mahallede, kuş gribi şüphesi üzerine kanatlı hayvan itlafına başlandı.

Karantina altına alınan mahalleye giriş ve çıkışlar kontrol altında tutuluyor.
Yörükler beldesi Galeriç Mahallesi'ndeki şüpheli tavuk ölümleri üzerine durum yetkililere bildirildi. Olay yerine gelen ekipler, ilk incelemenin ardından “şüpheli numunesi” aldı. Numune, kesin sonuç için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Ankara Etlik Merkez Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsüne gönderildi. Ardından mahalle karantinaya alınarak, 7 haneye ait kümeslerdeki hayvanlar itlaf edildi.

Mahalle girişine, “Dikkat burada kuş gribi hastalığı vardır. Kanatlı hayvan ve hayvan maddeleri giriş ve çıkışı yasaktır” yazılı tabela asıldı.
Mahalle sakinleri sağlık ekiplerince taramadan geçirilirken, bölgede yaşayanlara uyarıcı broşürler dağıtılmaya başlandı. Mahallenin giriş ve çıkışları kontrol altına alındı. Giriş ve çıkış yapan araçlar, ekipler tarafından ilaçlanıyor.

-VALİLİK AÇIKLAMASI-

Samsun Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, olay üzerine gerekli önlemlerin alındığı bildirildi. 28 Ocak'ta söz konusu bölgeden şüpheli numunesi alınarak, Ankara'daki ilgili laboratuvara gönderildiği belirtilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

“Valiliğimiz denetiminde hastalık şüphesi bulunan yer merkez alınmak suretiyle ilgili tüm kurumlarca gerekli çalışmalar başlatılmış olup, insan ve çevre sağlığı için gerekli tüm önlemler alınmıştır. Bu çerçevede şüpheli numunenin alındığı ev ve belirlenen çevrede itlaf çalışmaları başlatılmıştır. 10 kilometrelik yarı çaplı bölgede koruma ve gözetim bölgesi oluşturulmuş, bu bölgede sağlık taramalarına başlanılmıştır. Tarım İl Müdürlüğünde 24 saat esasına göre çalışan ve ilgili kurumlardan teşekkül eden bir merkez oluşturulmuştur.”
Açıklamada, konu hakkında çalışmaların hassasiyetle yürütüldüğü de ifade edildi.