BIST 10.392
DOLAR 32,48
EURO 34,89
ALTIN 2.405,67
HABER /  DÜNYA

Kıran kırana seçim

Ermenistan'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinde siyasi atmosfer gerginleşti

Abone ol

Ermenistan'da 19 Şubat'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde adayların seçim kampanyalarıyla siyasi atmosfer daha da gerginleşirken, Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan, muhalefetin en güçlü adayı olarak görülen ülkenin ilk Cumhurbaşkanı Levon Ter Petrosyan'ı eleştirerek, ''Levon Ter Petrosyan'ın Azerbaycan sevgisi hastalık haline gelmiş, bu da bir çok soru ve şüpheye yol açıyor. Böyle açıklamalardan pis kokular geliyor'' dedi.

Merkezi Erivan'da bulunan Arminfo ajansının haberine göre Koçaryan, başkentte savunma bakanlığının yeni bina inşaatını ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Ter Petrosyan'ın ''ülkenin dış pazarlara açılmasında Azerbaycan'ın önemli bir yeri olduğu, dışa açılımda asıl yolun Azerbaycan'dan geçtiği'' yolunda ifadeler kullandığını belirterek, ''Bu tür açıklamalar yapan insanın coğrafya bilgisi tartışmalıdır. Sadece haritayı açıp bakmak bile Azerbaycan'ın bizim için o kadar önemli olmadığını görmek için yeterlidir'' diye konuştu.

SSCB döneminde Ermenistan'a olan taşımacılığın yüzde 85'inin Azerbaycan üzerinden gerçekleştirildiğini belirten Koçaryan, ''ancak söz konusu güzergahın o döneme ait olduğunu ve iç taşımacılıkta kullanıldığını, bugünkü taşımacılık güzergahlarının ise çok farklı olduğunu'' söyledi.

Ermenistan'ın ticari güzergahının bugün Gürcistan ile Gürcistan üzerinden Rusya ile ve yine Gürcistan üzerinden Karadeniz yoluyla yapıldığını ifade eden Koçaryan, ''Bu da gösteriyor ki, bu adamlar Ermenistan'ın dış ticaret altyapısından, bizim Avrupa, ABD ve diğer ülkelerle olan ticari ilişkilerimizden habersiz'' dedi.

Yukarı Karabağ

İşgal altındaki Yukarı Karabağ konusuna da değinen Koçaryan, bu konuda müzakerelerin devam ettiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Bakü, bu süreçte petrol gelirleri nedeniyle tutumunu sertleştirebilir. Eğer Azeri yetkililer de coğrafi bilgileri böyle (Ter Petrosyan gibi) değerlendirirlerse, gerek petrol gelirleri, gerekse çıkış yolumuzun kendilerinden geçtiği düşüncesiyle tutumlarını çok daha fazla sertleştirmesi beklenir.''