BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Samsun'da hayvan pazarına karantina

21 Temmuz tarihine kadar Samsun'dan diğer illere ve diğer illerden Samsun'a hayvan sevkiyatı şap hastalığı sebebi ile durduruldu.

Abone ol

Samsun Vali Yardımcısı Mesut Taner Genç başkanlığında toplanan Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonu'nda Samsun genelini kapsayan ve hayvan hareketini kısıtlayan karantina kararı alındı.

Samsun ve Türkiye genelinde şap hastalığının 2006 yılından bu yana artış göstererek seyrettiğini belirten İl Tarım Müdürü Kadir İspirli, "Şap hastalığı ülkemiz genelinde 2006 yılından bu tarafa genişleşen bir seyir izliyor.

Samsun'da 2006 yılında 59, 2007 yılında 24, 2008 yılında 12, 2009 yılında 10 mihrakta ortaya çıkan hastalık, bu sene ilk 6 ayda 18 noktada tespit edildi. Şuana kadar 12 tanesi söndürüldü ve 6 tanesinin aktifliği devam ediyor. Bu 6 mihrak Amasya Çorum sınırına yakın olan ilçelerimizde bulunuyor.

Kavak, Ladik, Havza ve Vezirköprü aktif mihrakların devam ettiği noktalar. Özellikle hayvancılığın ve hayvan sevklerinin yoğun olduğu Amasya'nın Suluova ilçesinden ilimize nakil olan hayvanlardan kaynaklandığını düşünüyoruz" diye konuştu.

Denetimsiz sevkiyatların hastalığın yayılmasında önemli etken olduğunu belirten Kadir İspirli, "Aşıya rağmen hastalık yok olmuyor. Pasifize oluyor, etkisini yitiriyor, 6 aylık koruma sürecinden sonra aktif hale geçebiliyor.

Kontrolsüz hayvan hareketleri, hayvanların alım satımcılar vasıtasıyla Çorum, Ordu, Tokat ve Amasya'dan Samsun'a, yada bizden oralara denetimsiz bir şekilde gitmesinin payı büyük. Kolluk kuvvetleri tarafından bu hareketlerin denetlenmesi gerek" şeklinde konuştu.

ŞAP HASTALIĞI SAMSUN'DA 290 HAYVANDA GÖRÜLDÜ

Samsun'da aktif olan mihrakların Ladik, Havza, Kavak ve Vezirköprü'de bulunduğunu ifade eden İspirli, şu açıklamalarda bulundu:
"Bu yıl içerisinde 18 mihrakta etkilen hayvan sayısı 5 bin tane. Bu hayvandan 290 tanesi hasatlığı gösterdi. Sevindirici tarafı her hangi bir ölüm olayı söz konusu değil.

Çok az sayıda buzağı ölümü gündeme geldi. Şap hastalığın ekonomik zararı var. Şap hastalığın direkt olarak insan sağlığına etkisi söz konusu değil. Vatandaşlarımızın, özellikle tüketicilerin kaygıya kapılmalarına gerek yok.

Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonu Toplantısı sonrasında bu hastalık gerekçesi ile il dışından ilimize, ilimizden de il dışına hayvan hareketlerine 21 Temmuz'a kadar kısıtlama getirdik. Hastalığın aktivitesini yitirmesi için hayvan pazarları 21 Temmuz'a kadar kapalı olacak. Tüketicilerin et ihtiyacının karşılanması konusunda mezbahalara yapılacak sevk taleplerine olumsuz bakmayacağız.

Komisyon, özellikle ekonomik kayıpların ve kaygıların ortaya çıkacağı Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı dönemlerinde sıkıntılı dönemlerin ortaya çıkmaması, hastalığı devre dışı bırakmak amacıyla böyle bir karar aldı."