BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Şampanya da neymiş?

Sıcaklıklar artmaya devam ederse 50 yıl sonra şampanyadan eser kalmayacak.

Abone ol

50 yıl sonra şampanya kalacak mı? Sıcaklıklar bu şekilde artmaya devam ederse, yüzyılın sonunda yeryüzünün şarap haritası değişecek, içinde şampanya geçen metinler de dipnot vermeyi gerekecek.
     
Pek çok araştırma, şaraplık üzümlerin yetişeceği -veya yetişmeyeceği- bölgelerde çarpıcı değişikliklere işaret ediyor. Sıcaklıkların artacağına dair tahminler böyle devam ederse 21. yüzyılın sonlarında şarap meraklıları şaraphaneleri gezmek için, kavrulan Napa Vadisi’ne değil, kuzeye ve batıya, İngiliz Kolumbiyası’na -veya batıya, Ontario’ya- yönelebilir.
     
Bu öngörülerin temeli, her şarap üzümü türünün çok belirli iklim koşullarında yetişmesinden kaynaklanıyor. İklimin tarıma olan etkilerini inceleyen Gregory Jones, geçtiğimiz yıllarda sıcaklığın yavaş ama düzenli olarak artması sonucunda pek çok geleneksel şarap bölgesinin artık iklimsel sınırlarına yaklaşmış olduğunu anlatıyor. Fransa'nın en önde gelen şarap bölgelerinden birinde hava o kadar ısındı ki, şampanyalık üzümler yetişmemeye başladı.
     
İspanya’da bazı şarap üreticileri, koşullara uyum sağlamak için bağlarını daha yüksek rakımlarda, Pireneler’in alçak tepelerinde oluşturuyor. Gelecekte bir gün, mahzeninizde İskandinav şarapları istifliyor olabilirsiniz.