BIST 9.717
DOLAR 32,52
EURO 34,93
ALTIN 2.432,84
HABER /  GÜNCEL

Şam'dan Arap Birliği'ne 'olumlu' yaklaşım

Suriye yönetiminden yapılan açıklamada Arap Birliği'nin önerdiği barış sürecine dair anlaşmanının kısa süre sonra imzalanacağı bildirildi.

Abone ol

Şam yönetiminden, Arap Birliği'nin ülkede yaşanan çatışmayı son erdirmeyi hedefleyen girişimine olumlu yanıt verdi.

Dışişleri bakanlığı sözcüsü Cihan Makdeşi tarafından yapılan açıklamada Birliğin önerdiği anlaşmanın "kısa zaman içinde" imzalanacağını belirtildi.

Makdeşi, anlaşmanın imzalanmasıyla Arap Birliği'nin Şam'a karşı uygulama kararı aldığı mali yaptırımların ve Suriye'nin üyeliğinin dondurulmasının hükümsüz kalmasını bekleyeceklerini söyledi.

Suriye hükümetinin "olumlu" olarak değerlendirilen açıklaması Arap Birliği tarafından Suriye'ye tanınan mühletin dolmasının ardından geldi.

Arap Birliği 500 kişilik gözlemci heyetinin ülkeye girişine izin vermesi için Şam yönetimine Pazar gecesine kadar süre tanımıştı.

Şam yönetimi, Arap Birliği'nin ülkede bulunmasını talep ettiği gözlemcileri "ulusal egemenliğine müdahale" olarak değerlendirse de öneriyi reddetmemiş ve sürecin detaylarını görüşmeyi kabul etmişti.

Katar Başbakanı Şeyh Hamad bin Cessim el Tani, bu talebin yerine getirilmemesi durumunda Şam yönetimine karşı daha sert yaptırım kararları alacaklarını belirtmişti.

Arap Birliği yaptırımları

BM verilerine göre, Suriye'deki olaylarda Mart ayından bu yana 4 bin civarında kişinin öldüğü tahmin ediliyor.

Suriye'de muhaliflere yönelik operasyonlar devam ederken Arap Birliği de Şam yönetimi üzerindeki baskıyı artırıyor.

Arap ülkeleri şiddetin sona erdirilmesi talebiyle Şam'a karşı yeni yaptırım kararları almıştı.

Birlik üyesi 22 ülkenin dışişleri bakanları, hükümetin üst düzey 19 temsilcisine seyahat yasağı getirmiş ve bu kişilerin banka hesapları da dondurulmuştu.

Arap Birliği ayrıca silah sevkiyatı gibi stratejik önem taşıyan bazı malların da Suriye'ye satışını yasaklamıştı.

Alınan bu ekonomik yaptırımlara Türkiye de katılıyor.