BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

Şam ve Halep'te şiddetli çatışmalar

Suriye ordusunun isyancılara yönelik şiddeti artan operasyonlarında son bir gün içinde en az 56 kişinin öldüğü belirtiliyor.

Abone ol

Suriye ordusu, Şam ve Halep'te isyancıları yoğun top ateşi altında tutuyor. Saldırılara helikopterler de katılıyor.

Muhalifler, başkent Şam'da son bir gün içinde en az 41 kişinin bu saldırılarda öldüğünü belirtiyor.

Uluslararası Af örgütü ise ülkenin ikinci büyük kenti Halep'teki sivillerin "dehşet verici seviyede şiddet" içinde yaşadığı uyarısında bulunuyor.

Kuzeydeki Halep'e, rejimi savunan güvenlik güçleri ve asiler arasında bir buçuk yıldır süren çatışmaları kimin kazanacağının ortaya çıkacağı yer gözüyle bakılıyor.

AFP'nin bildirdiğine göre, isyancıların kurduğu Özgür Suriye Ordusu, kentin üçte ikisini kontrol altında tuttuğunu duyurdu. Ancak bu iddiayı doğrulama imkânı yok.

Suriye ordusu ise "kenti teröristlerden temizlediğini" öne sürüyor.

Ağustos ayının ilk yarısındaki gözlemlerini aktaran Uluslararası Af örgütü, şiddet ortamında sivillerin hedef olduğunu vurguluyor: "Suriye hükümet güçlerinin artan sıklıkta yerleşim alanlarına yönelik hava ve top saldırıları sivillerin hayatını tehdit ediyor."

Örgüt, isyancıların üslendiği veya işgal ettiği mahallelerin, ordu tarafından ayrım gözetilmeksizin ateş altına alındığına dikkat çekiyor.

Güneyde büyük harekât

Şam'ın güneyindeki Derayya'da ise muhalefet kaynaklarına göre bir günde 15 kişi öldürüldü.

Reuters'e göre, hükümet güçlerinin başkent civarında iki gündür başlattığı harekâtın, son bir ay içindeki en sert çatışmalara yol açıyor.

İngiltere merkezli Suriyeli İnsan Hakları Gözlemevi, mahallelerin bombalandığını ve askerlerin evleri bastığını duyuruyor.

Derayalı isyancılardan Ebu Zeyd, "Bölgeleri önce havan atışlarıyla temizleyip, sonra merkeze doğru ilerliyorlar" diye anlatıyor durumu.

Bu arada AFP, ABD'nin "İran'ın olası tehditlerine karşı ve Suriye'deki durumu izlemek üzere" bir nükleer uçak gemisini bölgeye hareket ettirdiğini kaydetti.