BIST 9.989
DOLAR 32,38
EURO 34,76
ALTIN 2.435,55
HABER /  GÜNCEL

Şam ve Halep'te şiddetli çatışmalar

Suriye'nin en büyük iki kenti Şam ve Halep'te orduyla isyancılar arasındaki çarpışmalar şiddetlendi.

Abone ol

Suriye'nin en büyük iki kenti Şam ve Halep'te orduyla isyancılar arasındaki çarpışmalar şiddetlendi.

Seçkin birliklerden oluşan helikopter desteğindeki dördüncü tümen, başkentin banliyölerinden Barze'ye büyük bir taarruz başlattı.

Mezze bölgesine de askeri birliklerin sevk edildiği haber veriliyor.

Tank ateşiyle bir binanın yıkıldığı belirtilen Halep'teki çatışmalar da üçüncü gününe girdi.

Son bir hafta içinde isyancılar önemli mevziler kazandı. Şam'ın bazı bölgeleriyle sınır geçiş noktaları isyancıların kontrolüne geçerken aralarında Savunma Bakanı ve Esad'ın kayın biraderinin de bulunduğu üst düzey dört yetkili öldürüldü.

19 bin ölü

Bu arada Londra merkezli Suriye Gözlemevi adlı muhalif grup, Mart 2011'den bu yana devam eden çatışmalarda en az 19,106 kişinin öldüğünü bildirdi.

Örgüte göre ölenlerin 13,296'sını aralarında sonradan silahlananların da bulunduğu siviller oluşturuyor. Ölenlerden 4861'i güvenlik görevlisi, 949'u da muhalefet saflarına geçen askerler.

Birleşmiş Milletler Mayıs ayında 10 bin kişinin öldüğünü açıklamıştı. Suriye Hükümeti'nin Haziran'daki açıklamasına göre şimdiye kadar aralarında 3,211'i sivil, 2,566 güvenlik görevlisinin bulunduğu 6,947 kişi öldü.

Şam'da bulunan BBC muhabiri Jim Muir, ordunun Özgür Suriye Ordusu'nu başkentten çıkarmaya kararlı olduğunu ve sistemli bir şekilde bu yönde çaba harcadığını söylüyor.

Muhabirimiz, başkentin merkezine yakın bir semtle dışındaki başka bir bölgede kontrolü yeniden ele geçiren ordunun şimdi Barze ve Mezze'ye odaklandığını aktarıyor.

Beşar'ın kardeşi Mahir Esad'ın komutasındaki dördüncü tümenin Barze'de giriştiği saldırının ardından çok sayıda kişi evlerini terk etti.

Suriye Gözlemevi'ne göre semtte helikopterlerden ateş açılırken, bazı binalara keskin nişancılar yerleştirildi.

Devlet televizyonu saldırıya helikopterlerin katıldığı haberlerini yalanladı.

Ancak televizyonun yayımladığı görüntülerde, saldırı bölgelerinin yerle bir edildiği görülüyor.

İsyancılar, bu bölgelerin yoğun bombardıman altında kaldığını söylüyor.