BIST 9.486
DOLAR 32,60
EURO 34,80
ALTIN 2.504,16
HABER /  GÜNCEL

'Saldırıyı engelleyen İngilizdi'

Yemen'deki El Kaide örgütü'nün iç çamaşırına gizlenmiş bir bomba düzeneğini ABD'ye giden bir uçakta patlatılması girişimini, Orta Doğu kökenli bir İngiliz vatandaşının engellediği belirtildi.

Abone ol

Yemen'deki El Kaide örgütü'nün iç çamaşırına gizlenmiş bir bomba düzeneğini, ABD'ye giden bir uçakta patlatılması girişimini Orta Doğu kökenli bir İngiliz vatandaşının engellediği belirtildi.

İngiliz yetkililer, Amerikan medyasında çıkan bu haberler konusunda yorum yapmayı reddetti. Ancak Amerikan makamları, operasyonda yabancı istihbarat servislerinin de rol oynadığını açıklamıştı.

Söz konusu ajanın El Kaide tarafından bir Amerikan uçağına saldırmak üzere yollandı. Ancak ajan Yemen'i terk edip bomba düzeneğini Amerikan istihbaratına teslim etti.

Batılı ülkelerin pasaportlarına sahip olanlar, saldırı düzenlemek isteyen grupların başlıca hedeflerinden.

Amerikan NBC televizyonu, gizli ajanın İngiliz vatandaşı olmasının yanı sıra, İngiliz istihbaratının ajanın bulunması ve operasyona dâhil edilmesinde önemli bir rol oynadığını söylüyor.

Ajanın şu an Suudi Arabistan'da bulunduğu, ABD'deki FBI uzmanlarının da bomba düzeneğini incelediği kaydediliyor.

'İngiliz istihbaratı kızabilir'

Washington'daki BBC Muhabiri Paul Adams, istihbarat servislerinin diğer istihbarat servislerinin operasyonlarıyla ilgili ayrıntıları sızdırmasının, pek sık görülen bir durum olmadığını söylüyor.

Adams, bu durumun İngiliz istihbaratını rahatsız edebileceğini belirtiyor.

Operasyonla ilgili ayrıntılar hafta boyunca yavaş yavaş sızdı.

ABD istihbaratı, geçen ay Yemen'de üslenen Arap Yarımadası'ndaki El Kaide örgütünün bir saldırı düzenleyeceğini öğrendi.

Örgüt, 2009'daki başarısız saldırı girişiminde kullanılandan daha gelişmiş bir düzeneği ABD'ye giden bir uçakta patlatmayı amaçlıyordu.

Bomba düzeneğinde, iki tür fünye olduğu ve havaalanı güvenliğini aşabilmesi için metal aksam bulunmadığı belirtiliyor.