BIST 9.891
DOLAR 32,46
EURO 34,83
ALTIN 2.451,59
HABER /  GÜNCEL

Bakan Çağlayan IMF lafı yapıştırdı!

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin IMF'e olan borcunu bırakın devleti herhangi bir Türk şirketinin bile ödeyebileceğini söyledi.

Abone ol
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan,  IMF Başkanı Christine Lagarde ve Dünya Bankası İcra Direktörü Sri Mulyani Indrawati ile görüştü. IMF'in, Türkiye'nin geldiği noktadan övgüyle bahsettiğini söyleyen Çağlayan, kuruma olan 2,3 milyan dolarlık borcun devleti bırakın herhangi bir Türk şirketi tarafından bile rahatlıkla ödenebilecek miktar olduğunu ifade etti.

Zafer Çağlayan, IMF Başkanı Christine Lagarde ve Dünya Bankası İcra Direktörü Sri Mulyani Indrawati ile yaptığı görüşmenin detaylarına dair gazetecilere açıklamalarda bulundu.

IMF Başkanı Christine Lagarde'ın "Türkiye'nin ekonomide başarı öyküsü ortaya koydu." sözlerine göndermede bulunan Çağlayan, şöyle devam etti:

"Lagarde, ülkenin geldiği konumdan mutlu olduğunu, bunu dünya ekonomisi adına önemli gördüğünü anlattı. Buna mukabil ben, IMF ile anlaşma yapmadan bu hallere geldiğimize işaret ettim. Hakikaten Türkiye, bundan 10 sene evvel IMF'den 1 milyar dolar talep etmek için ABD'ye gitti. Onu alamasa memur maaşlarını ödeyemeyecekti. Ama şu an kendi çıpası ile başarılar elde ediyor.

"HALK POPÜLİZLE FIRSAT VERMİYOR" 

Diyalog popülizme geldi. Malum, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, seçimlerden evvel her bireye 600 lira vereceğini, mazotu 1 liraya indireceğini vaat etti. Tabii halk bunlara itibar etmedi. Ben, Lagarde'a halkın bilinçlendiğini, bu sebeple popülizme prim vermediğini anlattım. Yine enflasyonun tek haneli olacağını umduğumuzu, halkın bu konuda güveninin olduğunu anlattım. Lagarde, bu anlamda Türkiye'nin geldiği aşamayı övdü. Evet, Türkiye'nin 4 senedir IMF ile bir işi yok. Bu kurumdan borç almıyor hatta ödüyoruz. Onun için Christine Lagarde'ın karşısında gayet rahattım. Tabii kendilerinden duyduklarım keyfimi artırdı."

TÜRKİYE'NİN DEĞİL IMF'İN BİZE İHTİYACI VAR

"IMF'ye olan borçların önemli bölümü kapatıldı. Bundan sonra diyaloglar nasıl olacak?" sorusunu ise Zafer Çağlayan, "Kuruma 2,3 milyar dolar borcumuz söz konusu. Bunu bırakın devlet, şirketlerimiz dahi öder. Artık IMF ile anlaşma yapmaya gerek kalmadı, kendi çıpamızla yola devam ediyoruz. Bir de IMF Başkanı Lagarde'ın sözünü paylaşmayı temenni ediyorum. Dedi ki 'Artık Türkiye'nin IMF'ye ihtiyacı yok; IMF'nin güçlü Türkiye'ye ihtiyacı var'." diye cevapladı.