BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Şakir Eczacıbaşı yaşamını yitirdi

Türkiye, hem iş, hem de sanat dünyasında yeri doldurulamayacak bir bir ismi kaybetti.

Abone ol

İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı, duayen işadamı 81 yaşındaki Şakir Eczacıbaşı dün gece yaşamını yitirdi. 81 yaşında vefat eden Şakir Eczacıbaşı bir süredir rahatsızdı

17 yıldır bu görevini sürdüren Eczacıbaşı önderliğindeki İKSV, uluslararası 5 sanat festivali düzenledi. 1993-1996 yılları arasında Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı da yapan işadamı, aynı zamanda iyi bir fotoğraf sanatçısıydı.

Yurt içinde ve yurt dışında 36 fotoğraf sergisi düzenleyen Eczacıbaşı sanata verdiği destek ve katkılarıyla biliniyordu. Fransa’nın “Sanat ve Edebiyat Şövalyesi Nişanı” ve “T.C. Devlet Üstün Hizmet Madalyasıyla” ödüllendirilen Şakir Eczaçıbaşı’nın ölüm haberi iş ve sanat dünyasını üzdü.

KİMDİR?

1929’da İzmir’de doğdu. Robert Kolej’-den sonra, Londra Üniversitesi’nde eczacılık okudu. Yurda dönünce bir süre gazetecilik yaptı. ”Eczacıbaşı Kültür Filmleri“ dizisi kapsamında hazırladığı ”Renk Duvarları“, 1964’te Avrupa Konseyi’nin ”Kültür Filmleri Ödülü“nü kazandı. 1970’li yıllarda Eczaçıbaşı İlaç Kuruluşu Genel Müdürü, 1980’de Eczacıbası Topluluğu icra Kurulu Başkanı, 1993’te ise Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı oldu. Fotoğraf yapıtlarıyla yurt içinde ve dışında seçkin bir yer edindi. Bernard Shaw’dan “Gülen Düşünceler”, Oscar Wilde’dan “Tutkular, Acuiar, Gülümseyen Deyişler” adıyla yaptığı derleme kitapları büyük yankılar uyandırdı.

GÜL'DEN BAŞSAĞLIĞI MESAJI
Cumhurbaşkanı Gül, İstanbul Kültür Sanat Vakfı Yönetim Kurulu (İKSV) Başkanı, iş adamı Şakir Eczacıbaşı'nın vefatı nedeniyle mesaj yayımladı.

İKSV Yönetim Kurulu Başkanı, iş adamı, Devlet Üstün Hizmet Madalyası sahibi Şakir Eczacıbaşı'nın vefatını derin üzüntüyle öğrendiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, mesajında şunları kaydetti:

''İş adamı kimliğiyle ekonomimize önemli katkılar sağlayan Şakir Eczacıbaşı, sanatçı kimliği ve öncülük ettiği faaliyetlerle, kültür ve sanat hayatının zenginleşmesinin yanı sıra ülkemizin tanıtımına da değerli hizmetlerde bulunmuştur. Şakir Eczacıbaşı'nın vefatı, kültür ve sanat dünyamız için büyük bir kayıp olmuştur. Milletimiz Şakir Eczacıbaşı'nı her zaman saygı ve sevgiyle hatırlayacaktır. Şakir Eczacıbaşı'na Allah'tan rahmet, milletimize, Eczacıbaşı ailesine, iş ve sanat dünyamıza başsağlığı diliyorum.''

ÖNEMLİ BİR ENTELLEKTÜELİ YİTİRDİK 
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı Başkanı Şakir Eczacıbaşı'nın vefatından büyük üzüntü duyduğunu belirterek, mesajında şöyle dedi:
"Fotoğraf sanatına gönül verdiği kadar sinemaya olan ilgisi ve yazar yönüyle de ülkemizin önemli entelektüellerinden birisi olan Şakir Eczacıbaşı'nın kaybı iş dünyası için olduğu kadar, ülkemiz kültür, sanat yaşamı için de büyük bir kayıptır. Türkiye'nin kültürel gelişmesine büyük katkı sağlayan değerli insan Şakir Eczacıbaşı'na Allah'tan rahmet, ailesine, tüm sevenlerine ve milletimize başsağlığı dilerim."