BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Moritanyanın rol modeli Türkiye

Moritanya Lideri Aziz, kalkınmada ve yatırımlar alanında Türkiye'nin imkanlarından yararlanacağını söyledi.

Abone ol

DEİK/Türk-Afrika İş Konseylerince Ceylan Intercontinental Otel'de onuruna verilen yemekte konuşan konuk Cumhurbaşkanı Abdel Aziz, ziyareti dolayısıyla Türkiye'yi yakından tanıma ve yaşanan gelişmeleri görme fırsatı bulduğunu söyledi.

Abdel Aziz, ziyaretinin iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine katkı sağlayacağını belirterek, ''Moritanya, Türkiye'nin deneyimlerinden büyük yarar görecektir. Aynı zamanda kalkınmamızda ve yatırımlar alanında da Türkiye'nin imkanlarından yararlanacağız'' diye konuştu.

Ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile bir araya gelip iki ülke arasında yürütülebilecek çalışmaları ele aldıklarını anlatan Abdel Aziz, ''Moritanya olarak bu ilişkileri teşvik edeceğiz ve Türkiye'den gelecek yatırımcılara tüm kolaylıkları sağlayacağız. Başlangıç olarak da Moritanya büyükelçiliğinin açılmasıyla büyük teşvik sağlanacak ve iki ülke arasında ilişkilerin geliştirilmesi sağlanacaktır'' dedi.

Moritanya'da yatırım yapmak için birçok imkan bulunduğunu ifade eden Abdel Aziz, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''İki ülke arasındaki karşılıklı ilişkiler gelecekte her iki tarafa da kazanç sağlayacaktır. Bizdeki verilere göre, 600'e yakın değişik madenimiz var. Bunların bir kısmı da şimdiye kadar yeteri miktarda üretilmemiş. Bugüne kadar üretilen sadece demir, bakır ve altın cevheri. Petrol ülkemizde mevcut olduğu gibi doğal gaz da vardır. Buna ek olarak büyük bir balıkçılık olanağımız var. Değişik sektörlerde yatırım imkanı mevcut. Gerekli kolaylıkları sağlayacağız. Yatırımcıların güvenliği ise ülkemizde sağlanmış durumda. Türk iş adamlarından isteğimiz, ülkemize ziyarette bulunmaları ve Moritanyalı iş adamları ile bir araya gelerek ortaklıklar kurmaları.''

-MORİTANYA İLE İŞ KONSEYİ KURULMASI-

Türk-Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Tamer Taşkın da DEİK'in ikili ilişkileri gerçekleştirme mekanizmasının iş konseyleri olduğunu söyledi.

Taşkın, şu anda sekiz bölgesel iş konseyinin ve bu bölgesel yapılanmanın altında faaliyet gösteren toplam 85 iş konseyinin bulunduğunu belirterek, ''Türk-Afrika İş Konseyi çatısı altında ise 2009 yılında kurulmasına karar verilen Türk-Kenya İş Konseyi ile birlikte 5 tanesi Kuzey Afrika'da, 4 tanesi Sahra Altı Afrika'da olmak üzere 9 iş konseyi çalışmalarını yürütmektedir'' dedi.

Temel amaçlarının Türk ve Afrikalı iş adamlarının daha sık bir araya gelip yeni işbirliği fırsatları yaratarak bunları somut ortaklıklara dönüştürmek olduğunu ifade eden Taşkın, şöyle konuştu:

''Son yıllarda Afrika ülkeleriyle ekonomik ve siyasi ilişkilerin geliştirilmesi, Türkiye'nin uluslararası stratejisinin önemli bir parçası haline gelmiştir. 2003 yılında Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından 'Afrika ülkeleriyle ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi stratejisi' uygulanmaya konulmuş ve 2005 yılı da Türkiye'de 'Afrika Yılı' ilan edilmiş.

2008 yılında Türkiye Afrika Kalkınma Bankasına üye kabul edilmiş ve 6 yeni Afrika ülkesinde açılan büyükelçiliklerimizle Afrika'daki temsilciliklerimizin sayısı 20'ye ulaşmıştır. Bu olumlu siyasi gelişmelere paralel biz de DEİK olarak Afrika'ya yönelik hedeflerimizi büyüttük.

Orta vadede temsilciliğimiz bulunan Afrika ülkeleriyle, uzun vadede ise 54 Afrika ülkesiyle iş konseyi kurmayı hedefliyoruz. Temennimiz, gelecekte Moritanya ile de bir iş konseyi kurulması ve ülkelerimiz arasında bugün mevcut olan yaklaşık 20 milyon dolarlık ticaret hacminin ve yatırım ilişkilerinin katlanarak artmasına katkıda bulunmaktır.''

Moritanya Ulusal İşverenler Birliği Başkanı Ahmed Baba Azizi, ülkelerini Türkiye ile tarihi bir gönül bağının bulunduğunu söyledi.

Azizi, iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendiğini ifade ederek, Cumhurbaşkanı Abdel Aziz'in ziyaretinin de ilişkilerde yeni bir kavşak oluşturacağını kaydetti.

Yatırım konusunda Türk iş adamlarına kolaylıklar sağlanacağını anlatan Azizi, Türk iş adamlarına hitaben ''İkinci ülkeniz Moritanya'da sizlerle çok yönlü ortaklıklar kurmaya hazırız'' dedi.

Konuşmaların ardından Tamer Taşkın, konuk Cumhurbaşkanı Abdel Aziz'e çini tabak hediye etti.

Bu arada kötü hava koşulları nedeniyle yemek gecikmeli olarak gerçekleşti.

Ayrıca daha önce törene katılacağı bildirilen TOBB ve DEİK Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun, programındaki değişiklik nedeniyle geceye katılamadığı öğrenildi.