BIST 9.716
DOLAR 32,54
EURO 34,91
ALTIN 2.428,24
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Sakarya'da piliçler toplu halde öldü

16 Haziran'da başladı ölümler. Topla halde piliç ölümleri gerçekleşti. Esrarengiz ölümlerin nedeni sonunda belirlendi.

Abone ol

Sakarya'nın Akyazı ilçesindeki bir üretici, çiftliğindeki çok sayıda pilicin öldüğünü belirterek, ölüm nedeninin araştırılması için mahkemeye başvurdu.

Hasanbey Köyünde tavuk çiftliği bulunan Mustafa Aydın, Akyazı Sulh Hukuk Mahkemesine verdiği dilekçede, yaklaşık 8 yıldır bir firma için fason tavuk yetiştiriciliği yaptığını belirtti.

Dilekçede, çiftliğinin yaklaşık 30 bin tavuk kapasitesinde çalıştığını anlatan Aydın, 16 Haziran 2010 tarihinden bu yana çiftliğindeki piliçlerin toplu halde öldüğünü öne sürdü.

Üretim yaptığı şirketten gelen veterinerlerin inceleme yaptığını, ancak kendisini bilgilendirmediğini dilekçesinde kaydeden Aydın, mahkemeden piliçlerin ölüm nedeninin bilirkişi vasıtasıyla tespit edilmesini talep etti.

Konuyla ilgili gazetecilere açıklama yapan tavuk çiftliğinin yetkililerinden Salih Aydın, piliçlerin toplu ölümü nedeniyle büyük çapta maddi zarara uğradıklarını söyledi.

Aydın, kendilerinin piliç ölümlerini önlemeye çalıştığını dile getirerek, ''Bu zararı telafi edebilmek için konuyu yargıya intikal ettirdik. Her gün yüzlerce piliç can çekişerek ölüyor. İlk önce komşumuz olan bir çiftlikte ölümler görülmeye başladı. Başka bir tesiste de 20 bin hayvan telef oldu. Kümesler yan yana, konuyla ilgili hiçbir önlem alınmıyor'' dedi.

ÖLÜMLERİN NEDENİ YALANCI TAVUK VEBASI

Tavuk çiftliklerinde ölümlerin başlaması üzerine Sakarya Tarım İl Müdürlüğüne bağlı Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü ekipleri de bölgeye gelerek besihanelerde inceleme yaptı.

Sakarya Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, tavuklardan alınan numuneleri laboratuvara analize gönderdiklerini belirterek, bulgulara göre hayvan ölümlerinin nedeninin ''Yalancı tavuk vebası'' olduğunu bildirdi.

Hastalığın belirli periyotlarda görülebildiğini ifade eden yetkililer, kendilerine 20 bin tavuğun öldüğü yönünde bildirim yapıldığını ve hastalığın insanlara bulaşma riski bulunmadığını kaydetti.