BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Sait Faik Anma Gecesi

Durum hikayesinin büyük ustası Sait Faik 20 şubat günü düzenlenecek etkinlikle anılacak.

Abone ol

Durum hikayesinin büyük ustası Sait Faik, 20 Şubat 2008 Çarşamba akşamı saat 19:30'da Kadıköy Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi'nde düzenlenecek bir etkinlikle anılacak. Gecenin onur konuğu, yazarın amcasının torunu Nilüfer Abasıyanık olacak. Sevim Arslan, Salih Kalyon, Ulvi Alacakaptan, Perihan Ergun ve Sait Faik'in arkadaşı yazar Cahit Tanyol'un konuşma yapacağı etkinlikte, İkbal Kaynar'da bir müzik dinletisiyle geceye katılacak.

"Bir İnsanı Sevmekle Başlar Herşey"
Sait Faik Anma Gecesi
Kadıköy Belediyesi
20 Şubat 2008 Çarşamba 19.30

Program
Konuşmacılar:

Nilüfer Abasıyanık Onur Konuğu Amcasının Torunu)

Cahit Tanyol (Yazar/Sait Faik'in Arkadaşı)

Perihan Ergun (Ada Dostları Derneği Başkanı/Yazar)

Ulvi Alacakaptan (Toder Genel Başkanı / Tiyatro Sanatçısı)

Ayten Çetiner (Sait Faik'in komşusu)

Sevim Arslan(Edebiyatçı / Sait Faik Öykü Ödülü Seçici Kurul Üyesi)

Dramatizasyonlar

Hişt Hişt Öyküsü (Zafer Diper Tiyatro Oyuncusu)

Topal Martı Öyküsü (Ali Erdoğan Tiyatro Oyuncusu)

Müzik Dinletisi:

İkbal Kaynar (Ermenice,Rumca,Türkçe)

Sinevizyon Gösterileri

SAİT FAİK ABASIYANIK

23 Kasım 1906'da Adapazarı'nda dünyaya geldi. İstanbul Erkek Lisesi'nin sonuncu sınıfinda iken Bursa Lisesi'ne geçti, buradan mezun oldu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde bir süre egitim gördü. Ekonomi ögrenimi için İsviçre'ye gitti. Kısa süre kaldı ve Fransa'ya geçti. 3 yil Fransa'da yasadı. Yurda dönüşte ticaretle uğraştı.

 Bir süre Halıcıoğlu Ermeni Yetim Mektebi'nde Türkçe grup dersleri ögretmenliği yaptı. Hikayeleriyle tanındı. Yaşamını Şişli'de Bulgar Çarsısı'ndaki apartman ve Burgaz Ada'daki köşklerinde annesi ile geçirdi. Evlenmedi. Ölümünden sonra Burgaz Ada'daki evi müze haline getirildi. 11 Mayıs 1954'te sirozdan öldü. Annesi, ölümünden sonra "Sait Faik Hikaye Ödülü" olusturdu.

Olayı temel alan geleneksel öykü kalıplarını yıkarak Türk öykücülüğünde yeni yollar açtı. Şiirsel bir anlatım, gerçeği çeşitli durumlarıyla görünür kılan bir gözlem ve izlenim gücüyle kendisinden sonraki öykücülere önderlik etti. Çağdas edebiyata katkılarından dolayı Amerika'daki Uluslararası Mark Twain Derneği'nin onur üyeligine seçildi.

Eserlerinden bazıları