BIST 10.269
DOLAR 32,27
EURO 34,79
ALTIN 2.453,59
HABER /  GÜNCEL

Araç saltanatına son

Kamu kurum ve kuruluşlarında makam aracı saltanatına son veriliyor. Kamuda tasarruf amaçlanıyor.

Abone ol

Artık, genel müdür seviyesinin altındaki bürokratlara özel araç tahsis edilmeyecek. 'Müdür arabası' dışındaki bütün otomobiller de havuza alınacak ve kurumun günlük işlerinde kullanılacak.

Bu sayede toplam sayısı 115 bini bulan kamu taşıtlarının özel işlerde kullanılmasının önüne geçildiği gibi önemli miktarda tasarruf sağlanacak. Her kurum, sahibi olduğu aracı verimli kullanmak üzere, 'taşıt izleme sistemi' kuracak.

Ay sonuna kadar bitirilmesi planlanan taslak, önce Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a sunulacak. Düzenleme, Unakıtan'ın onayının ardından Başbakanlık'a sunulacak. Maliye Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, yeni düzenlemeyi, kamu taşıtlarının kullanımına standart getireceğini belirterek savundu.

Bu sayede kamuya ait araçların kötüye kullanımına izin verilmeyeceğini kaydededen aynı yetkili, "Tabii caydırıcı ve etkin bir yapı oluşturulacak. Herkesin sorumluluklarını çok açık ve net bir şekilde tanımlayacağız. Sokaktaki vatandaş uygulamayı görünce arabaların amaç dışı kullanıldığını düşünmeyecek. Vicdanları rahatsız eden taşıt kullanımı engellenecek. Elbette burada kişilerin tutumu da önemli; ama biz en azından böyle bir sistem kurulmasını sağlayacağız." ifadelerini kullandı.

Ancak Maliye içinde aynı düşüncede olmayanlar da var. Çalışmayı eleştiren bir baştka üst düzey yetkili, mevcut uygulamaya göre de genel müdür ve altındakilerine makam aracı tahsis edilmediğine işaret ediyor. Sadece hizmet aracı kapsamında kullanımda bulunulduğunu aktaran aynı yetkili, "Yeni hazırlanan taslakta makam araçlarıyla ilgili herhangi bir genişleme veya daralma söz konusu değil." şeklinde konuştu.

Ercan Baykal/Zaman