BIST 9.006
DOLAR 32,31
EURO 35,07
ALTIN 2.279,76
HABER /  GÜNCEL

Sahurda ne yemeli ne tok tutar? Karpuz yiyen acıkır çay içen susar

Ramazan'da bu sene 16 saati aşkın süre oruçlu olunacak. Haliyle tok tutan yiyeceklere ve en önemlisi de susuzluğa derman olacak içeçeklere ihtiyaç duyulacak. Peki sahurda ne yemeli, oruçta tok tutan yiyecekler listesinde hangi besinler var?

Abone ol

Canan Karatay sahurda tok tutan yiyecekler listesine peynir ve köfteyi de yerleştiriyor. Mercimek çorbası, ceviz, fındık, fıstık, içli köfte de önerilerinin başında geliyor. Kızartmalardan ise kesinlikle uzak durulmasını istiyor. Ramazanda bol bol ayran, yoğurt ve zeytinyağlı etli yemekler ile kuru fasülye tüketilmesini öneren Canan Karatay, sahurda tatlı, şeker ve ekmekten uzak durun diyor. İşte Canan Karatay'ın önerisi ile tok tutan sahur yiyecekleri:

SAHURDA TOK TUTAN YİYECEKLER : Sahurda tok tutan ve uzun süre acıkmamanızı sağlayacak en önemli yiyecek yumurta. Tereyağında pişirip tam tahıllı ekmekle tüketirseniz gün boyu açlık hissetmezsiniz. Canan Karatay sahur sofrasının baştacı olarak yumurtayı gösteriyor ve şunları söylüyor; -'Sahurda 3-4 yumurtayı bol tereyağına kırıp yiyebilirsiniz. Sarısıyla birlikte yenilmelidir. Sahurda yumurta çok önemli. Yağlı çok önemli. Yumurta ve tereyağından aldığınız enerji sizi 24 saat tok tutabilir.'

SAHURDA BUNU YİYİN ACIKMAYIN : Canan Karatay diyor ki... İftar ve sahur sofrasında içilebilecek en iyi çorba kelle paça...  Bu çorba besleyici ve sağlıklı olduğu için Ramazan yemeklerinin baş sırasında bulunmalı. Canan Karatay 'Doyurucudur, mideyi korur' diyerek sahurda içilecek kelle paça ile kolay oruç tutulabileceğini söylüyor.

SAHURDA BUNU YERSENİZ ŞEKERİNİZ ÇIKMAZ : Ramazan pidesi iftar ve sahur sofralarının vazgeçilmezi. Ancak beyaz undan yapılan pide aynı zamanda 'kan şekerini' yükselten bir numaralı aktör. Bu kötü yönünü avantaja çevirmenin yolu ise köy tereyağı. Hem iftarda hem da sahurda pideyi tereyağı ile yemeyi öneren Canan Karatay şunları söylüyor; -Sahurda pidenin yarısına tereyağı sürüp yiyin. Bunu yaparsanız şekeriniz fırlamıyor. Haliyle çok rahat oruç tutabilirsiniz.

ZEYTİN YERSENİZ BAŞINIZ DÖNMEZ: Sahur sofrasında tuzlu yiyeceklerden uzak durmak gerekiyor. Ancak zeytin hariç. Profesör Doktor Canan Karatay sahurda tok tutan yiyecekler listesine zeytin ve zeytinyağını da alıyor ve şunları söylüyor; -'Sahurda zeytin ve zeytinyağı yiyebilirsiniz. Yağın verdiği enerji sizi 72 saat götürür. Dinç tutar, başınız dönmez.'

HOŞAF İÇİN : Ramazan ayında elbette canınız tatlı da çekecek. Canan Karatay'ın gözdesi hoşaf. Diyor ki: - 'Tatlı olarak bir baklava yiyebilirsiniz. Ancak en sağlıklı tatlı güllaçtır. Bir de hoşaf çok önemlidir. Gece boyunca içilebilir, sahurda da iftarda da içilebilir.'

SAHURDA KARPUZ YEMEYİN : Sahurda yenilmesi gerekenler kadar bir de yenilmemesi gerekenler var. Profesör Canan Karatay sahurda sakın karpuz yemeyin diyor. Sebebini şöyle izah ediyor ; -"Sahurda hiç meyve yemeyin çünkü meyve şekerdir sizi susatır. Karpuzun ise lifi olmadığı için kan şekerini aniden yükseltir ve çok çabuk acıktırır"

SAHURDA ÇAY İÇMEYİN ÇÜNKÜ : Şayet sahurda çay içmek gibi bir alışkanlığınız varsa bundan da vazgeçin. Çünkü çay içeriği itibariyle idrara çıkma oranını artırır. Bu da vücuttan hızlı bir şekilde su atılması manasına gelir. Bu yüzden oruçluyken çok susuzluk çekebilirsiniz.

SAHURDA BUNLAR SUSATIR : Kızartmalar ve yağ oranı yüksek yiyecekler gün içinde susuzluğunuzu fazlasıyla artırır. Oruçluyken susuzluk çekmemek için bunları yemeyin; -Patates kızartması, -Börek -Açma -Pilav -Pizza

Orucu bozan şeyler! Bunu yapan 60 gün kefaret orucu tutar

Sahurda ne yenir tok tutan yiyecekler! Bunu yiyen 24 saat acıkmaz