BIST 10.083
DOLAR 32,43
EURO 34,85
ALTIN 2.436,10
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Şahin'den deprem uyarısı!

Bakan Şahin, Van'da düzenlenen "Sallanacak Vakit Yok" adlı gecede konuştu...

Abone ol

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Hür Sanayici ve İş Adamları Derneği (HÜRSİAD) tarafından Van depremine dikkati çekmek ve deprem konusunu tekrar hatırlatmak amacıyla düzenlenen ''Sallanacak Vakit Yok'' adlı gecede yaptığı konuşmada, alışılmış konuların dışında bir konu için bir arada bulunmanın Türkiye'nin gelişmişliğinin bir işareti olduğunu söyledi.

Türkiye'nin her açıdan geliştiğini bildiklerini ifade eden Şahin, ''Ama bakıyoruz ki bazen bakmadığımız konularda yaşıyoruz ve fark ediyoruz ki gelişme kaydetmemiz gereken, yoğunlaşmamız gereken, dikkatlerimizi odaklamamız gereken konular var'' dedi.

Bu konuların başında çevrenin geldiğini dile getiren Şahin, yaşanılabilir, güvenli konutların inşa edilmesinin de önemli bir konu olduğunu belirtti.

"HEDEF RİSKİ AZALTMAK"
Deprem konusunda riski artırmamanın birinci hedef olması gerektiğine işaret eden Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bu konuda kendimizi başarılı ve yerinde duruyor kabul edebiliriz. Çünkü yeni yaptığımız her inşaatı özellikle 1999 depreminden sonra aldığımız ders ve edindiğimiz tecrübeye dayalı olarak depreme karşı mukavemet ilkelerine uygun yapıyoruz. Ama bir ikinci hedef daha var ki mevcut yapı stokunun yani var olan riskin azaltılması hedefi. Bu hedef çok önemli bir hedef ve çok önemli bir çalışma alanı Türkiye için. Bu konuda da devlet olarak, toplum olarak yine bir farkındalığın içerisindeyiz. Daha yakın tarihte deprem riskine maruz alanların yeniden dönüşümüne yönelik yasa bu konuda atılmış çok önemli bir yasa olarak yerini aldı.''

Zamanın ne getirip ne götüreceğinin belli olmadığını ifade eden Şahin, Japonya'da sıkça meydana gelen depremin Türkiye'de de her an olabileceğini dile getirdi.

Son yaşanılan Van depreminin Türkiye'ye önemli bir hatırlatmada bulunduğunu anlatan Şahin, ''Bu konuyu devlet ve millet olarak önümüze almamıza vesile oldu. Van depreminin ayrıntıları çok fazla. Van, devlet ve millet buluşmasına zemin oluşturan bir afet alanı oldu'' ifadesini kullandı.

Türkiye'nin Van depremi sonrası çalışmalarının başarılı olduğunu kaydeden Şahin, ''Zaman yapma zamanı, zaman dönüşüm zamanı, zaman depreme karşı hazırlıkta yarışma zamanı'' değerlendirmesinde bulundu.

ESKİ TBMM BAŞKANI ŞAHİN
Geceye katılan eski TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin de depremin kendisinden değil de depreme hazırlıksız yakalanmaktan korkulması gerektiğini belirterek, Türkiye'nin deprem kuşağı üzerinde bulunan bir ülke olduğunu hatırlattı.

Türkiye'nin deprem öncesi alınması gereken önlemler konusunda deprem sonrasındaki fedakarlığı gösteremediğini ifade eden Şahin, Van depreminde Türkiye'de büyük bir yardım seferberliği başladığını ancak bu anlayışın deprem öncesinde pek gösterilemediğine dikkati çekti.

MİYAZAKİ'NİN ANNESİNDEN TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR
Van'da yaşanan ikinci depremde ölen Japon yardım gönüllüsü Atsushi Miyazaki'nin annesi Keiko Miyazaki de oğlu Miyazaki'yi unutmadığı için Türk halkına teşekkür etti.

Oğlunun vefatından sonra Türkiye'den birçok mektup ve elektronik posta aldığını anlatan Miyazaki, bunların arasında depreme dayanıklı binalar için çalışacağını ifade eden bir gencin mektubundan çok etkilendiğini söyledi.

Depremden yaralı kurtulan bir başka Japon yardım gönüllüsü Miyuki Konnai de Türkçe yaptığı konuşmasında depremin ardından yardımlarını esirgemeyen Türk Hükümeti ve vatandaşlarına şükranlarını sunduğunu dile getirdi.

HÜRSİAD BAŞKANI: HALA HAZIR DEĞİLİZ
HÜRSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Sarıcı ise Kocaeli ve Van depremlerinde çok ciddi can ve maddi kayıplar yaşandığını belirterek, Türkiye'nin hala deprem konusunda yeterince hazırlıklı olmadığını kaydetti.

90 YILDA DEPREMİN KAYIPLARI
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Genel Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik de 150 yıllık rasathanenin 60 yıl Osmanlı Devleti'ne son 90 yılda Türkiye Cumhuriyeti'ne hizmet verdiğini anımsattı.

Son 90 yılda yaşanan depremlerde Türkiye'de 100 bin civarında can kaybı ve 600 bin civarında da konut kaybı yaşandığını anlatan Erdik, özellikle can ve tarihi eser kayıplarının yerine konulamadığını söyledi.

Gecede başta Atsushi Miyazaki'nin annesi Keiko Miyazaki, Keiko Konnai ve depremin simgelerinden olan Azra bebeğin annesi Semiha Karaduman olmak üzere deprem mağduru aileler ile yardım yapan kişi ve kuruluşlara teşekkür ödülü verilirken, HÜRSİAD ve Van depremine ilişkin sinevizyon gösterimi sunuldu.