BIST 10.046
DOLAR 32,48
EURO 34,73
ALTIN 2.416,82
HABER /  GÜNCEL

Şahin ölen engelli gencin evinde

Bakan Şahin, çöp arabası altında can veren engelli gencin ailesini ziyaret etti

Abone ol

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, geçtiğimiz Pazartesi akşamı evine giderken çöp arabasının altında kalarak hayatını kaybeden Nevzat Özyavuzer’in ailesinin evine ziyarette bulundu.

Aile ile dertleşen Bakan Şahin, çok üzgün olduğunu ve olayın kendisini derinden yaraladığını söyledi. Özellikle engellilerin ulaşımının kolaylaştırılması noktasında direkt Başbakan’ın da talimatı olduğunu belirten Şahin, bütün belediyelerin bu konudaki eksikliklerini tamamlaması için önlerinde 1 yıllık sürenin olduğuna dikkat çekti. 


Bakan Fatma Şahin, Ankara Keçiören Etlik’te akülü aracıyla kaldırıma çıkamadığı için yoldan giderken o sırada yanından geçmekte olan çöp arabasının altında kalarak hayatını kaybeden Nevzat Özyavuzer’in ailesine başsağlığı ziyaretinde bulundu. Bakan Şahin ile birlikte Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak ve Keçiören Kaymakamı Nusret Dirim de ziyarette hazır bulundu. Etlik Kıvrımlı Caddesi Orkide Apartmanı’ndaki aile evinde Şahin’i ve beraberindekileri Özyavuzer’in ablası Selma Uyanık ile eniştesi Ahmet Uyanık karşıladı. Çok üzgün olduğu gözlenen abla Selma Uyanık ile Şahin’in samimi dertleşmeleri dikkat çekti. 

TALİHSİZ KAZA

Bakan Şahin, “Nasıl oldu. Alışverişe mi gidiyordu?” diye sorması üzerine enişte Ahmet Uyanık, “Geziyordu. Yaklaşık 8 yıldır bu cadde, sokakları kendi başına gezen ve trafiği iyi çözen, uyanık bir çocuktu. Böyle bir kaza nasıl oldu, anlam veremiyoruz. Çok talihsiz bir kaza” şeklinde cevap verdi.

Şahin, aileye, “Biz de çok üzüldük. Belediye başkanımız ve kaymakamımız yerinde inceledi herhalde. Kaldırım mesafesini görmedim. Gerekli çalışma herhalde yapıldı.” dedi. Buna karşılık abla Uyanık, “Kaldırımlara çıkılmıyor ve hiç iyi değil Sayın Bakanım, Aşağı Eğlenceye kadar. Ancak ben yanında olursam çıkabiliyor.” diye dert yandı. 

Özyavuzer’in kas gücü yeterli olduğunu vurgulayan abla Uyanık, 8 yıldır çok rahat bir şekilde aracını kullandığını, her gün iki kez alışveriş merkezine gidip geldiğini belirterek, çok üzgün olduğunu, 28 yıldır emek verdiği kardeşini kaybettiğini anlattı. Annesi ve babası da 10 yıl önce vefat eden Özyavuzer’in eniştesi, “Bizim yanımızda kalıyordu. Alışmıştık. Benim bir oğlum gibiydi. Bana ağabey derdi. Abisi olarak görüyordu beni.” ifadelerini kullandı. 

Böyle bir kazanın olması kendisini çok derinden yaraladığını bildiren Bakan Şahin, “Sizin de bütün acınız paylaşıyorum. Çok zor bir durum. O yüzden biz böyle olmasın diye başkanlarımızla bütün açık kaldırımlar, yayalar, kapalı alanlar, her tarafın engellilerin ulaşılabilirliğine uğraşıyoruz. O kadar zor bir alan ki ve o kadar yapılacak şey var ki siz birebir yaşadınız, damdan düşer gibi. O arabanın taşınmasında, yapılmasında. Kaldırım sistemlerinin yeniden yapılanması gerekiyor. Onun için 1 sene zamanları var. Başkanımız da büyükşehirde şehri o gözlükle inceliyor. O yüzden önemli çalışmalar yaptılar. Ancak kaldırımların yapılacağı çok işi var.” sözlerini dile getirdi. 

BİR CAN GİDİNCE GERİYE GELİŞİ YOK

Sık sık belediye başkanı Ak’a da talimat veren Şahin, biran önce yolların ve kaldırımların engelliler için uyarlanması gerektiğini söyledi. Başkan Ak da yeni kaldırım çalışmalarının engellileri düşünerek yapıldığını fakat topyekun değişiminin zaman alacağını belirtti. Ak, yine özellikle kaldırımdaki elektrik direklerini kastederek, bütün kurumların üzerine düşen görevi yapması gerektiğini kaydetti. Bunun üzerine Bakan Şahin, Ak’a “Bu konuda çok hızlanmamız lazım. Bütün şehirlerimizin tek tek çalışmasını da yaptık. Belediyelerimize nasıl yapılacağı eğitimini de verdik. Standartlarımızı da oluşturduk. Biz de bu işin birer bir takipçisi olduk ancak işte sonuç. Sonuçta bir can gidince geriye gelişi yok.” dedi.

“6 AY SONRA BUNLARI YAPMAYANLARA CEZALAR VERİLECEK”

Ablaya sarılarak teselli eden Şahin, Başbakan’ın bugün Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda bir yıl içerisinde bu konuda yapılması gereken her şeyin yapılmasını istediğini, yoksa cezai işlemin başlayacağını vurguladığını anlattı. Yine 6 ay sonra bunu yapmayanlarla ilgili çok ciddi yasal işlemlerin ve ardından cezalar başlayacağına dikkat çeken Şahin, “Biz bu hassasiyetteyiz. Bütün Türkiye’nin bu bakışla yeniden yapılandırılması gerekiyor. Özellikle engellisi olanlar bunu birebir yaşıyorsunuz. Mali destek veriyorsun, eğitiyorsun, istihdamdan istifade ettiriyorsun ama inemiyor, çıkamıyor, asansörlerin yapısı ona uygun olması gerekiyor. Onu sağlamasan da verdiğin imkanları kullanamasan bir anlam ifade etmiyor veya bu tür istenmeyen kazalar oluşabiliyor. Bizim en hassas olduğumuz konu. Hakikaten benim ciğerim yandı. İlk haberi gördüğüm zaman siz ne hissettiyseniz ben de aynı acıyı hissettim.” ifadelerini kullandı. 

Engellilerle ilgili iki önemli konunun bulunduğunu anlatan Şahin, “İstihdam ve ulaşılabilirlik. Sürekli eğitim yapıyoruz. Bu olaylarımız olmasın diye bütün muhataplarımızı eğitiyoruz ama olay olduğu zaman da hakikaten ben de aynı şekilde üzüldüm ve mahvoldum. Bu örnek bize işin ne kadar ciddi olduğunu gösteriyor. Sonuçta giden can geri gelmiyor.” dedi. Abla da Şahin’e Kaymakamlık binasında bile engelli asansörünün olmadığını, kardeşini kaymakamlık binasının 4. katına sırtında çıkarttığını anlattı. 

Aile ile uzun uzun dertleşen Şahin, engellilerin sorunlarını da paylaşarak yapılması gerekenlerin biran önce yapılması için atılacak adımların hızlandırılması da bu vesile ile gündeme geldi. Aile ve Şahin hiç değilse bundan sonra böyle kazaların yaşanmaması için dilekte bulundular. Daha sonra basın mensupları odadan çıkatılarak, Şahin ile aile baş başa görüştü. Daha sonra merhum Nevzat Özyavuzer’in ruhuna Kuran-ı Kerim’in okundu, dualar edildi. 

Bu arada Şahin’in evden ayrılması sırasında Belediye Başkanı Ak ve Kaymakam Dirim ile uzun uzun konuşması gözlerden kaçmadı.