BIST 10.046
DOLAR 32,49
EURO 34,72
ALTIN 2.404,35
HABER /  POLİTİKA

Şahin Aktütün sorusunu es geçti

Bakan Mehmet Ali Şahin'e Aktütün soruldu. Şahin üç kez ısrarla sorulan soruları yanıtsız bıraktı.

Abone ol



ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER

ANKARA- Adalet Bakanı ve Terörle Mücadele Yüksek Kurulu üyesi Mehmet Ali Şahin, gazetecilerin ‘Aktütün’de istihbarat zaafı olup olmadığına” ilişkin sorularına yanıt veremedi.

Bakan Şahin basın toplantısı sırasında, sorulan ilk soruya, “TMY neredeyse her hafta toplanıyor. Oradaki konularla ilgili basın açıklaması yapılıyor. Bu açıklama Kurul’da kararlaştırılıyor. Onun dışında açıklama yapamıyoruz” diye yanıt verdi.

YANIT VEREMEM

Bakan Şahin, toplantı sonrası koridorda gazetecilerin ısrarla, “istihbarat zaafı var mı yok mu?” sorusu karşısında önce; “Ben buraya Adalet Bakanı sıfatıyla geldim. Yanıt veremem” dedi ancak üçüncü kez ısrarla sorulan; “hem hükümet hem de TMY üyesisiniz istihbarat zafiyeti yoktur, diyemiyor musunuz?” sorusuna ise; “Adalet Bakanı olarak huzurlarınızdaydım ve adaleti ilgilendiren sorularınıza cevap verdim. Ama bunun dışında istihbaratı, Genelkurmayı ilgilendiren, MİT'i ilgilendiren, Emniyeti ilgilendiren sorular sorarsanız bunlara adalet bakanı olarak cevap vermem. Çünkü görev alanımın dışındadır. Dediniz ki bana siz TMYK üyesisiniz. Dolayısıyla o nedenle sorduk. Ancak biz kurulda konuşulanlarla ilgili dışarıda açıklama yapmıyoruz” karşılığını verdi.

OHAL YOK

Bakan Şahin, gözaltı süresinin uzatılıp uzatılmayacağı yolundaki bir soruya, “Anayasa’da bir değişiklik düşünmüyoruz. OHAL ve sıkıyönetim kesinlikle düşünmüyoruz. Gözaltı süresiyle ilgili anayasa değişikliği de düşünmüyoruz” yanıtını verdi.

BANA NE YA!

Bakan Şahin, “Dediniz ki HZ. Ömer'in adaleti ile bakmak istiyorum. Antalya'da televizyonda gördüm. ‘Bana ne ya!” dediğinizi. Bu sizin adalet anlayışına giriyor mu?” şeklindeki bir soru üzerine, Deniz Feneri ile ilgili sözlerine de şu şekilde açıklık getirdi:

“Benim Antalya'da söylediğim şuydu. Almanya'da birileri dolandırıcılık fiilini işlemiş, yargılanmış ve mahkum olmuş. Bazı siyasi parti yetkilileri diyorlar ki bu dolandırıcılıktan siz sorumlusunuz, siz yaptınız aslında bunu. Ben de diyorum ki bana ne ya. Beni niye başkalarının işlediği suçla ilgilendiriyorsunuz.

Arkasından bir şey daha söylüyorum. Kim suç işlediyse cezasını çekmelidir. Babamın oğlu olsa fark etmez. Benim ismimi kullanarak haksız menfaat teşebbüsünde bulunduğu için teyzemin oğlunu savcılığa ihbar etmiş onu tutuklatmış bir insanım. Kimsenin işlediği, yaptığı suç yanına kar kalmamalıdır. Bana ne ya derken, işleyen işlesin dokunmayın anlamında söylemedim. Niye benimle ilgilendiriyorsunuz bunu. Yani Türkiye'de birçok suçlar işleniyor. Bu suçların sorumlularından biri de ben miyim? Benimle niye irtibat kuruyorsunuz? Üzerine gitmezsem söyleyin. Türkiye'de bağlantıları var. Tamam varsa tespit edilir, onlar da yasaların öngördüğü ceza ile cezalandırılır. Cezalandırılmalı, kimse hiç fark etmez. O nedenle o dosyayı bilgi ve belgeleriyle istettik. Haberler çıkıyor, adi postayla gönderilmiş, hayır APS ile gönderildi.”

APS İLE GÖNDERDİK

Bakan Şahin’e, Alman savcısının “hala bize ulaşan bir şey yok” şeklindeki açıklaması da anımsatıldı. Şahin, “Gönderildiği gün onu açıklamıştım. APS ile Frankfurt Başkonsolosluğumuza gönderdim. Ben posta hizmetlerinin ne kadar sürdüğünü bilmiyorum. Bunların hesabını bana sormayın” karşılığını verdi.

SORUŞTURMA SÜRÜYOR

Bir gazetecinin, “Türkiye ayağı olduğu çok açık…” şeklindesi sözleri üzerine de Bakan şahin şunları söyledi:

“Ben savcı, hakim değilim. Çünkü dosya Almanya'dan istenecek kardeşim. Ankara Cumhuriyet savcılığı dosya açtı bu dosya bağlamında Almanya'dan dosya isteniyor. ayrıca aynı savcı bildiğim kadarıyla değişik kamu kuruluşlarından da bilgi istedi. Soruşturma bir taraftan yürüyor. Ama bazen bizi hakim, savcı olarak görüyorsunuz. Hakim ve savcının işini bizimle irtibatlandırmayın. bir an önce sonuç alınması için yardımcı oluruz. Bana ne ile ilgili açıklamam odur. Bir suç işlenmiş, kardeşim sen bu işten sorumlusun derseniz, bana ne bundan derim. Yoksa üstüne gidilmesin anlamında değil. Aslında benim ne söylediğimi herkes biliyor da işlerine böyle geliyor.”

YARGI BAĞIMSIZDIR

Alman büyükelçisi ile Deniz Feneri ile ilgili eyaptığı görüşmeyi de anlatan Bakan Şahin sözlerini şöyle tamamladı:

“Antalya'da tutuklu bulunan Almanın tahliye edilmesi düşüncesiyle büyükelçi bana geliyor ve üstelik almanya başbakanı sayın başbakanımıza bu konuyla ilgilenmesini söylüyor. Ben de diyorum ki kardeşim bizde yargı bağımsız bir şey diyemeyiz. Nitekim siz de Deniz Feneri ile ilgiil soruşturma yürütülüyor. Siz de nasıl bağımsızsa biz de bağımsız bağlamında Deniz Fenerini gündeme getirdim. Ben kendim için diyeceğim ki bizde yargı bağımsızdır bir şey yapamam sayın büyükelçi sonra da siz yapın.