BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,76
ALTIN 2.452,31
HABER /  GÜNCEL

Sağlıkta üçlü tezgah iddiası

SSK, ilaç satış elemanı, doktor ve eczane üçgeninden kurulu üçgenin kurbanı oldu.

Abone ol

Anavatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Hatay Milletvekili Züheyir Amber, ''Kurulmuş olan eczane, plasiyer (ilaç satış elemanı) ve doktor üçgeninden, her gün haksız kazanç elde edilmektedir'' dedi. Amber, yazılı açıklamasında, 2005 yılı başında uygulamaya konulan SSK reformunun 1.5 yılda geldiği noktanın ''içler acısı'' olduğunu iddia etti.

SSK'nın ilaç harcamasının 2004 yılında 2.6 milyar YTL, 2005 yılında 3.5 milyar YTL olduğunu kaydeden Amber, 2006 yılında ise ilaç harcamalarının 5 milyar YTL'yi geçmesinin beklendiğini bildirdi. SSK'nın geçmişte ürettiği 20 çeşit ilacın, yerli ve yabancı ilaç üreticilerinin ürünlerine göre ortalama yüzde 159 oranında daha ucuz olduğunu belirten Amber, ''Bu yüzdendir ve acıdır ki devletin ilaç fabrikası, ilaç üreten karteller yüzünden kapatılmıştır'' iddiasında bulundu.

İlaç firmalarının satış elemanlarınca, eczanelere ''ilaç alım kotası'' uyguladığını ifade eden Amber, şunları kaydetti: ''Aslında hasta olmayan ancak ilaç üreten firmaların satış elemanları tarafından sağlık karneleri ele geçirilip, yakın oldukları doktora, ilaçlarını sattıkları eczanelere reçete yazdırarak devletimize ne kadar büyük bir yük getirdikleri aşikardır. Kurulmuş olan bu eczane, plasiyer (ilaç satış elemanı) ve doktor üçgeninden her gün haksız kazanç elde edilmektedir. Burada tüm firma, eczane ve doktorlarımızı kastetmiyorum. Bu konuyu devletimizin denetim elemanları, Eczacılar Birliği, Türk Tabipler Birliği gibi sivil toplum kuruluşlarının inceleyerek, kamuoyumuzla paylaşacaklarına yürekten inanıyorum.'' Züheyir Amber, SSK'nın, doğrudan üretici firmadan kıran kırana pazarlık yaparak, ilaç almasını önerdi.