BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,11
ALTIN 2.309,80
HABER /  SAĞLIK

Sağlıklı ızgara için 6 tavsiye

Akşam eve gelince arka bahçenizde yapacağınız mangal gün boyu işyerinde yaşadığınız stresi alıp götürebilir. Ama..

Abone ol

Akşam eve gelince arka bahçenizde yapacağınız mangal gün boyu işyerinde yaşadığınız stresi alıp götürebilir. Bilhassa şeker hastaları için de yararlı olan ızgara, sağlıklı bir pişirme yöntemidir.

Reader's Digest dergisinde yer alan habere göre, işte en sağlıklı bir şekilde ızgara yapmanın 6 yolu:

1.Köfteden kaçının ve ızgaranızı balık ya da yağsız etlerle doldurun. Yağlı köfteler yemek zorunda değilsiniz. Sağlıklı seçenekler arasında derisi alınmış tavuk göğsü, dana fileto ya da bonfile ve balık bulunabilir.

2.Tavuğun derisini çıkarın. Ya da pişerken tavuğun nemini içinde tutması için deriyi çıkarmayıp yemeden önce de çıkarabilirsiniz. Böylece kalori yüklemesinden ve doymuş yağdan kurtulursunuz. Deri, insülin hassasiyetini engelliyor ve kalp hastalığı riskini artırıyor.

3.Etlerinizi sirkeyle marine edin. Yüksek glisemik indeksi olan (kan şekerinin yükselme hızı) bir yemek yemeden önce 4 çorba kaşığı elma sirkesi içmek, yemeğin kişinin kan şekeri üzerindeki etkisini yaklaşık yüzde 55 oranında düşürüyor. Sirke, zeytinyağı, limon suyu, sarımsak ve çeşitli bitkilerle etinizi marine edebilirsiniz.

4. Izgara kolay gibi görünebilir. Eğer usulüne uygun olarak nasıl yapılacağını biliyorsanız, bir sorun olmaz. Bir parça eti ne sıklıkta ve ne zaman çevirmeniz gerektiğini biliyor musunuz? Peki, eti kesmeden piştiğini nasıl anlarsınız. Bunun gibi küçük sırları bilirseniz sağlıklı ızgaralar pişirebilir ve eğlenceli vakit geçirebilirsiniz.

5. Biraz kabak, kültür mantarı, patlıcan şişe dizip ızgara yapabilirsiniz. Sevdiğiniz birçok meyve ve sebze ızgara yapılınca tatları da değişir. Dilimlenmiş kabak, patlıcan, dolmalık biber, kültür mantarı, soğan, domates, şeftali veya kayısıyı da ızgarada pişirebilirsiniz. Sebzelerinizi ızgaraya koymadan önce üzerlerine zeytinyağı sürün.

6. Yiyeceklerinizi pakete sararak lezzetli ızgaralar yapabilirsiniz. Akşam yemeğini ızgarada yapmak her zaman et pişireceğiniz anlamına gelmiyor. Tüm yiyecekleriniz folyoya sararak ızgarada pişirebilirsiniz. İstediğiniz yiyecekleri, sebzeleri aluminyum folyo parçasının üzerine yerleştirin, biraz zeytinyağı ya da et suyu ekleyin. Sonra folyoyu yanlarından katlayın. Paketleri ızgaraya yerleştirin. Bu şekilde balık ya da kemiksiz tavuk göğsünü hızlı ve lezzetli şekilde pişirebilirsiniz.