BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Sağlık Bakanlığı’ndan ilaç açıklaması

Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de reçetesiz ilaç satışının yasak olduğunu, bilinçli ilaç kullanımı konusunda halkın bilinçlendirilmesi ve halkın ...

Abone ol

Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de reçetesiz ilaç satışının yasak olduğunu, bilinçli ilaç kullanımı konusunda halkın bilinçlendirilmesi ve halkın sağlığı için, insan sağlığını tehdit eden uygulamaların kararlılıkla denetlenmeye devam edileceğini bildirdi.
Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, büyüme hormonları, antibiyotikler, antihistaminikler ve antidepresanların reçetesiz olarak satıldığı yönünde şikayetlerin artması üzerine, bu ilaçların bilinçsizce ve amacı dışında kullanımını önlemek amacıyla Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından, illere gerekli denetimlerin yapılması talimatıyla genelge gönderildiği bildirildi. Bu genelgenin amacının saptırılması gerekçesiyle Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, Türkiye’de 26 Mayıs 1928 tarihli 1262 İspençiyari ve Tıbbi Müstahzarlar Kanunu ile reçetesiz ilaç satışının yasak olduğu ifade edildi. Reçete mukabili verilmesi gereken ilaçların reçetesiz satılmasının, insan sağlığı açısından önemli bir sorun teşkil ettiği bildirildi.
Özellikle erişkinler tarafından büyüme hormonu ilaçlarının endikasyonu dışında gittikçe artan oranlarda suistimale açık şekilde bilinçsizce kullanılmakta olduğu kaydedilerek, söz konusu ilaçların kullanıcılar tarafından eczanelerden reçetesiz şekilde temin edilebildiğinin anlaşıldığı belirtildi.
Endokrin uzmanı hekimin gözetiminde ve belirlenen endikasyonlarda uygun görülen dozlarda kullanılması gereken bu ilaçların; kanserojen etki gösterme, kan şekeri dengesini bozma ve tiroid fonksiyonlarını bozma gibi istenmeyen çok sayıda ve ciddi yan etkiler doğurabildiğine dikkat çekildi.
Ayrıca antibiyotikler, antidepresanlar, antihistaminikler gibi ilaçların reçetesiz olarak satışı ile hasta tarafından bilinçsizce ve suistimale açık şekilde kullanılmasının, insan sağlığı ve çevre sağlığı açısından tehlike oluşturabileceğinin göz önünde bulundurulması gerektiğine işaret edildi.
Sağlık Bakanlığı’nın vatandaşların ilaca güvenli şekilde erişimini sağlanmak amacıyla sürekli çalışmalar yürüttüğü bildirilerek, uygulamaya geçen İlaç Takip Sistemi ile kaliteli ve sağlıklı ilaca ulaşım ve sahtecilikle mücadele kapsamında büyük başarı yakalandığı ifade edildi.
Halkın ilacı hekim tavsiyesi ile yalnızca eczanelerden alma konusundaki hassasiyetinin hayati önem taşıdığı dile getirilerek, “Bakanlığımız bilinçli ilaç kullanımı konusunda halkımızı bilgilendirmeye yönelik gerekli tanıtımları yapmaya, eczacı ve hekimlerimize yönelik eğitim, izleme ve değerlendirme çalışmaları yürütmeye, halkımızın sağlığı için, insan sağlığını tehdit eden uygulamaları kararlılıkla denetlemeye devam edecektir” denildi.
(İHA)