BIST 10.046
DOLAR 32,48
EURO 34,69
ALTIN 2.409,40
HABER /  GÜNCEL

Sağ'da Alman usülü ittifak!

Merkez sağda birlik arayışları hız kazanırken ANAVATAN ile DYP’nin tek çatı altında birleşmesiyle sonuçlanacak yeni bir formül, siyasi kulisleri hareketlendirdi.

Abone ol

ANAVATAN’dan etkili bir isim, Genel Başkan Erkan Mumcu’nun bilgisi dahilinde geçen pazartesi günü DYP Lideri Mehmet Ağar ile görüştü. ANAVATAN’lı milletvekili, Ağar’a Almanya’daki Hıristiyan Birlik Partilerinin (CSU ve CDU) formülünü önerdi.

Bu teklife göre, her parti kendi amblemiyle seçime girecek. Seçimlerden önce DYP ile ANAVATAN arasında protokol imzalanarak seçim sonrası ortak hareket etme iradesi ortaya konacak. Koalisyon protokolü halka ilan edilecek. Daha fazla oy olan partinin genel başkanının başbakan olması baştan kabul edilecek. DYP Lideri Mehmet Ağar’ın, bu teklifi değerlendirmeye alacağını söyledi. Birlik gerçekleşirse, Mehmet Ağar ve Erkan Mumcu, Alman liderler Angela Merkel ile Edmund Stoiber gibi seçim ittifakı yapacak. İki parti, seçimden sonra da Demokrat Parti çatısı altında bir araya gelecek.

9’uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in de, bu formülün uygulanmasında ‘hakem’ olması bekleniyor. Demirel’in zaman zaman Mehmet Ağar ve Erkan Mumcu ile görüşerek birleşme telkininde bulunduğu konuşuluyor.

İLK HAREKET YENİ YILDA

AK Parti içindeki muhalif kanadın rotası da bu oluşumun gerçekleşme olasılığına göre değişebilecek. Sağdaki hareketlenmenin ilk somut adımlarının yılbaşından sonra atılabileceği ifade ediliyor.

Ercan YAVUZ / AKŞAM