BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,13
ALTIN 2.472,30
HABER /  GÜNCEL

Sağcıdan sanatçı olur mu?

Son yazdığı 'Çılgın Türkler' kitabıyla gündeme oturan Turgut Özakman'ın 'sağcıdan sanatçı olur mu?' tartışması geniş yankı buldu.

Abone ol

Son yazdığı 'Çılgın Türkler' ile gündeme oturan Turgut Özakman'ın 'sağcıdan sanatçı olur mu?' tartışması geniş yankı buldu. İşte tartışmalar:

Ediz Hun: Engin Ardıç'ın yazısı çok esprili bir yazıydı. Benim sevdiğim ve beğeniyle okuduğum bir yazardır. Türk toplumunun artık bu tarz esprileri kaldırması lazım. Beni rahatsız etmedi. Turgut Özakman'ın açıklamalarına gelince artık sağ-sol kalmadı. İnsanlık ideal yaşama doğru gidiyor.

Emre Kınay: Sağ muhafazakardır. Sağda sanat üretemezsiniz. Oysa sanatçının dili, dini, ırkı olmaz. Aslında bu söz Turgut Özakman'ın değil, bu yüzyılın ortalarında Alman sanat estetikçilerinin dile getirdiği bir sözdür. Üstelik öylesine edilmiş bir laf da değil, mantıklı bir laftır.

Nurseli İdiz: Bu görüşe ben de katılıyorum. Dünya sanat tarihine de bakarsanız, bütün sanatçıların ilerici insanlar olduğunu görürsünüz. Birkaç münferit isim, bu olayı değiştirmez. Geri kalmış ülkelerin sanatlarına baktığınızda da bunu görürsünüz.

ARDIÇ'A GÖRE:NECİP FAZIL KÖFTECİ
İSMET ÖZEL TAMİRCİ


AKŞAM yazarı Engin Ardıç, önceki gün köşesinde bu konuyu mizah dolu bir yazıyla şöyle dile getirmişti: '....Evet, Yahya Kemal kıpkızıl bir komünistti. Mehmet Akif de Haliç'te kayıkçı. Necip Fazıl, Cağaloğlu'nda köfteci. İsmet Özel oto sanayiinde tamircidir, Sezai Karakoç da hamam tellağı. Nihal Atsız kokoreç satardı, Sevinç Çokum evlere temizliğe giderdi, Cengiz Dağcı da kumkapı'da sandal kiralardı. Ama sanat deyince belki tiyatroyu da katmak gerekiyor. Muammer Karaca, Vasfi Rıza Zobu, Cüneyt Gökçer gibi adamlar Menderes ve Demirel'den nefret eden solcu sanatçılardı. Sinemada da Öztürk Serengil bir TKP militanıydı galiba. Turgut Özakman haklı. Sağcı sanatçı olmaz. Turgut Özakman mı? Hani şu 'Duvarların Ötesi' adlı oyunu , Humphrey Bogart ile Fredric March'ın oynadıkları William Wyler'in 'The Desperate Hours' (Ümitsiz Saatler) filminden gereğinden fazla etkilenmiş yazarımız değil mi o yahu?.....'

Haber: Erçin DAĞ-Nurbanu GÜNEY
Kaynak: