BIST 10.337
DOLAR 32,26
EURO 34,79
ALTIN 2.402,51
HABER /  GÜNCEL

Safa yeni Asil Nadir mi olacak?

Ali Özmen Safa adlı Kıbrıslı işadamı Star gazetesini satın alınca Milliyet Yazarı Metin Münir, daha önce Türkiye'de medya patronu olan yine Kıbrıslı Asil Nadir'i hatırladı

Abone ol

Münir başlıklı yazısında Asil Nadir ile Ali Özmen Safa'yı karşılaştırdı.

Yazı : Metin MÜNİR


Ali Özmen Safa adlı Kıbrıslı işadamı Star gazetesini beş milyon dolara satın alınca aklıma Asil Nadir geldi.
Asil Nadir 1980'lerde Londra borsasının sevgilisiydi. Büyük hissedarı olduğu Polly Peck International Plc şirketinin değeri bir ara bir milyar doların üzerine çıktı. Polly Peck 1980'lerin sonunda İngiltere'nin geçen yüzyıl yaşadığı en büyük mali skandalların birinde battı. Bu batışın en büyük nedeni Nadir'in Türkiye'de medya işine girmesidir.
Nadir Türkiye'yi iyi tanımıyordu ve hiç gazetecilik tecrübesi yoktu. O zamanlar oldukça büyük olan Günaydın, Tan ve Güneş gazetelerini satın aldı. Bu gazeteleri çok ucuza alabilirdi. Ama bazı danışmanlarının tongaya düşürmesi sonucunda astronomik fiyatlar ödedi.
Gazeteler olağanüstü kötü yönetildi. On milyonlarca dolarlık promosyon kampanyaları Polly Peck'in deposundaki paraları tüketti.
İngiliz basınında çıkan olumsuz haberler yüzünden şirketin hisseleri çöktü. Büyük bankalar alacaklarını geri istedi. Polly Peck geri ödemeleri yapamadı.
Nadir medya işine girmeseydi büyük bir olasılıkla bugün hâlâ ayakta olacaktı.

Bilgiler Mr. Ali'de
Safa da Nadir gibi Londra'da sıfırdan başlayıp servet sahibi oldu. Londra'daki şirketinde çalışanların Mr. Ali diye hitap ettiği Safa'nın İngiltere, KKTC ve Bulgaristan'da konut yapıp satan şirketleri var.
Nadir gibi, Safa'nın da gazetecilik deneyimi yok. Ama (Nadir'in tersine) Star'ı çok kelepir bir fiyata alacak.
Safa'nın önerdiği beş küsur milyon dolarlık rakam Star'ın 19.5 milyon dolarlık muhammen bedelinin neredeyse dörtte biri.
Batmadan önce Uzan ailesinin malı olan Star, konuyu yakından bilen bir kaynaktan aldığım bilgiye göre, "100 milyon dolarlık bir yatırımdı. Su içinde, sadece makineye, ekipmana 50 milyon dolar harcadılar. Bugün ikinci el satsan en az 10-15 milyon dolar eder."

'Başbakan yakınım değil'
Asil Nadir kısmen, o zamanlar cumhurbaşkanı olan rahmetli Turgut Özal'ın teşvikiyle medya sektörüne girmişti.
Safa'nın da Başbakan Tayyip Erdoğan'la dost olduğu, onu desteklemek amacıyla medyaya merak salmış olabileceği konuşuluyor. Ancak dün telefonda konuştuğum Safa, bunu kesinlikle yalanladı. Başbakan'ı tanıdığını, ancak sadece birkaç defa elini sıktığını söyledi. "O benim gibi binlerce kişinin elini sıkıyor" dedi.
Safa, Star'ı almaktaki esas amacının ticari olduğunu belirtti. "Öncelikle yatırım fırsatı olarak görüyorum. Ekonomisini ve istikbalini iyi görüyorum" dedi.
Amacı ne olursa olsun Safa'nın işi kolay değil. Star gazetesi kurulduğundan bu yana hiç kâr etmedi. Köklü bir okuyucu kitlesi, reklam tabanı yok. Bunun içindir ki çarşamba günkü ihalesine hiçbir büyük medya kuruluşu girmedi.