BIST 10.173
DOLAR 32,26
EURO 34,93
ALTIN 2.434,95
HABER /  SAĞLIK

Sadece 12 dakika yetebilir!

Haftada sadece üç kere yoğun ve kısa hareketlerle vucudunuzu sağlıklı ve fit hale getirebilirsiniz.

Abone ol

Uzmanlar patates vücutlu erkeklerin 12 dakikada zaman ayırmalarının yeterli olabileceğini söyledi.

Kilolu erkeklere iyi haber Norveç'ten geldi. Artık spor salonlarında uzun uzun yorucu hareketler yaparak zayıflamalarına gerek yok. Uzmanlar sağlıklı ve fit olmak için haftada sadece 12 dakika ayırmanın yeterli olabileceğini söyledi. Yapılan yeni araştırmada haftada üç kere dört dakika çok yoğun yapılan hareketin aktif olmayan erkeklerin sağlığında iyileşme sağladığı görüldü. Düzenli olarak yapılan bu hareketlerin oksijen alımını güçlendiridği ve böylelikle kalori vermede yardımcı olduğu kaydedildi.

Norveç Üniversitesi'nin Egzersiz Merkezi'nin yaptığı araştırmada haftada üç kere yoğun olarak yapılan hareketlerin aktif olmayan erkeklerin sağlıklarında kalıcı iyileşme sağladığı belirtildi. Çalışmaya öncülük eden Arnt Erik Tjonna "Bizi verilerimiz kısa ama yoğun egzersizlerin oksijen almayı geliştirdiğini gösteriyor" dedi.

Uzmanlar 24 hareketsiz erkek üzerinde araştırma yaptı. Haftada üç kere yoğun egzersizler 10 haftalık eğitim programı çerçevesinde uygulandı. Diğer gruplara da çeşitli programlar verildi.

Eğitim sonunda haftada üç kez yoğunlaştırılmış hareket yapan oksijen alımı yüzde 10 arttı. Haftada dört kez dört dakikalık hareketlerde ise oksijen alımı yüzde 13 arttığı gözlemlendi. Dr. Tjxnna hareketli kişilerde aynı etkiyi yapamayabileceğini belirtti.