BIST 10.267
DOLAR 32,27
EURO 34,78
ALTIN 2.410,24
HABER /  DÜNYA

Saddamın yerine atanan kişi

Baas Partisi, Saddam Hüseyin'in yerine yardımcısı İzzet İbrahim El Duri'nin Devlet Başkanı olarak atandığını duyurdu.

Abone ol

Baas partisine göre, İzzet İbrahim devlet başkanlığının yanı sıra silahlı kuvvetlerin de komutanı oldu.

Irak Baas Partisi, Saddam Hüseyin rejiminin yıkılmasından sonra kapatılmış, İzzet İbrahim'in başı için ABD 10 milyon dolar ödül koymuştu.
"Bağdat Yurttaşları Topluluğu" adına Irak'ın başkenti Bağdat'tan Irak Baas Partisi'nin Ürdün'deki koluna gönderilen açıklamada, İzzet İbrahim'e bağlılık dile getirilerek, bundan sonra Irak'ın yasal "Devlet Başkanı’nın" İzzet İbrahim olduğu belirtildi.

Ürdün’ün başkenti Amman’da Baas Partisi'nin Saddam Hüseyin için düzenlediği taziye töreninde dağıtılan açıklamada, İzzet İbrahim'in devlet başkanı olmasının yanı sıra silahlı kuvvetlerin de komutanı olduğu kaydedildi.
 
Açıklamada, İzzet İbrahim'in, işgale karşı direnişin başkomutanı olduğu bildirildi.
 
Irak Baas Partisi, Saddam Hüseyin rejiminin yıkılmasından sonra kapatılmıştı.
Saddam Hüseyin'in 2003 yılının Nisan ayında iktidardan indirilmesinden sonra ortalarda gözükmeyen İzzet İbrahim'in başı için ABD 10 milyon dolar ödül koymuştu.
 
İzzet İbrahim'in Baas Partisi'nin öncülüğünde Irak'taki ittifak güçlerine karşı yürütülen direnişin başı olduğu sanılıyor.
 
Sevenleri mezarına akın ediyor

İdam edilen Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin, doğum yeri Tikrit yakınlarındaki Avca köyünde, oğlu Uday ve Kusay'ın mezarlarının yakınına gömüldü.
 
Çevre köy ve kentlerden yüzlerce kişi Saddam'ın mezarını ziyaret için Avca'ya akın etti. Saddam Hüseyin, kapalı, türbeye benzeyen bir kabre konuldu.
 
Akrabaları ve sevenleri, erken saatlerdeki dini cenaze törenine katıldı ve Saddam Hüseyin için dua etti. Mezarın üzerine Irak bayrağı serildi, başına Saddam Hüseyin'in bir resmi konuldu.
 
Köye iki bin kadar Iraklı gitti, kimileri gözyaşı döktü. Cenazeye katılan bir üniversite öğrencisi "Arap milliyetçiliğinin yolu kanla açılacak" dedi.
 
Polis Tikrit kentinde giriş çıkışları yasaklamıştı ama, Sünni direnişçiler tüm kontrol noktalarını ele geçirerek, giriş çıkışları açtı. Direnişçiler sokaklarda intikam naraları attı.

Yüzünün örtülmesini istemedi
 
Devrik liderin idamından ilk görüntüler Irak Devlet Televizyonu'nda yayınlandı. Görüntülerde, siyah palto ve pantolon giyen Saddam Hüseyin'in yüzünün örtülmesini istemediği, bunun üzerine siyah bez torbanın boynuna sarıldığı ve daha sonra ilmiğin boynuna geçirildiği görüldü. İdam görüntülerinin ardından Saddam'ın cesedinin görüntüleri de yayınlandı. 
 
Saddam Hüseyin'in idamına ilişkin yeni görüntüler ise internette yayınlandı.
 
Cep telefonuyla çekilen görüntülerde, idama tanıklık edenler, Saddam Hüseyin'e "cehenneme git" diye bağırdı. Devrik lider ise onlara "erkek olun" diye yanıt verdi.
 
Devrik liderin Kelime-i Şehadet getirmeyi bitirmesi de beklenmedi.
 
Avrupa basınından tepkiler
 
Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in idamı Avrupa basınında ilk sayfalarda yer aldı.
 
Avrupa basını genel olarak idamı kınayarak, idamın Irak'ın karşı karşıya olduğu hiçbir sorunu çözemeyeceğini yazdı.
 
İngiliz Sunday Telegraph gazetesinin haberinde, Saddam Hüseyin'in idam edilmesinin "Irak'ta mezhep çatışmalarına son vereceğini düşünmenin safça olduğu" belirtildi.
 
Observer gazetesi ise İngiltere Başbakanı Tony Blair'in ABD Başkanı George Bush'u Irak'ta şiddette son vermek amacıyla Suriye ve İran'ın yardımını alma konusundaki çekincesinden vazgeçmeye ikna edebileceğini yazdı.
 
İspanya'nın El Pais gazetesi haberinde, "Irak'ın sadece ihtiyacı olduğu soyluluğu gösterme fırsatını değil, aynı zamanda Saddam'ı insanlığa karşı işlediği suçlar nedeniyle yargılama olasılığını da kaçırmış olduğu" belirtildi.
 
Alman Bild am Sonntag gazetesi, "Saddam'ın ölümünün hiçbir sorunu çözemeyeceğini" yazdı.
 
Fransız Le Journal Du Dimanche gazetesi ise ilk sayfada verdiği haberde "Ya sonra? Saddam Hüseyin'in idamı Irak'ta hiçbir şey değiştirmiyor" ifadesini kullandı.

Birçok İtalyan gazetesi, Saddam Hüseyin'in kameralar önünde idam edilmesini 'barbarca bir gösteri' olarak nitelendirdi.
 
Il Sole 24 Ore gazetesi, "Bu, yeni Irak'ın başlangıcı değil" diye yazdı.

La Stampa de Turin gazetesiyse Saddam Hüseyin'in ölümünün "haklı bulanabilir" olduğunu belirterek, "Irak'ta her gün akan kan gölünde Saddam'ın ölümü, Irak için olası bir umut için haklı tek ölüm" ifadesini kullandı.

Romanya'nın Evenimentul Zilei gazetesi Saddam'ın idamını 25 Aralık 1989'da kurşuna dizilerek öldürülen eski diktatörü Nikolay Çavuşesku'ya benzetti.
 
Irak'ın başka bir seçeneğinin olmadığını yazan Hırvatistan'ın Juüarnji List gazetesi, Saddam Hüseyin'in 20'inci yüzyılın en büyük cinayetlerinin sorumlularından biri olduğunu belirtti. Gazete, Saddam rejiminin devrilmesinden sonra çıkan olayların, Bush yönetiminin başarısızlığını da gösterdiğini ve Irak'ın dünyanın en trajik ve en tehlikeli yeri haline geldiğini yazdı.
 
Yunan Kathimerini gazetesi, Saddam'ın idamının yayımlanmasının 'barbarca ve aşağılayıcı' olduğunu belirterek, "Körfez'de iç ve genel bir savaş tehlikesi" başlığını kullandı.
 
Ethos gazetesiyse "Irak'a kurşun, ABD, iç savaşa körükle gidiyor" ifadesini kullandı.
 
Eleftherotypia gazetesi idamın "diktatörü şehit yaptığını" yazdı.