BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

Saddam'ı bir papaz yakalatmış!

Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin ABD'nin 'kuyuda yakaladık' açıklamasını yakaladı. Saddam, kendisini aldatan papazın oyununa geldiğini bakın nasıl açıkladı:

Abone ol

3 Ağustos 2003 tarihinde ABD ordusunun fotoğraflar eşliğinde dünya kamuoyuna sunduğu Saddam Hüseyin'in bir kuyuda yakalandığı yönündeki haber, bizzat devrik Irak lideri tarafından yalanlandı. 19 Ekim tarihinde mahkemeye çıkarılan Saddam Hüseyin'in verilen dinlenme arasında eski yardımcısı Taha Yasin Ramazan ile konuşurken nasıl yakalandığını anlattığı belirtildi. Saddam Hüseyin ile Taha Yasin Ramazan'ın bulunduğu salonda kendileriyle birlikte bekleyen bazı gazetecilerin bu konuşmaları duydukları kaydedildi.

Nasıl yakalandığını anlattı

Bu gazetecilerinden biri olan Bağdat merkezli eş Şahid el Müstakil gazetesinin muhabiri, Saddam Hüseyin'in yakalanma anını anlatırken ellerini dizine vurarak hayıflandığını ve "Vallahi sadece o gün hislerime uyarak dışarıya çıktım ve bundan dolayı tarihimin en ağır cezasını ödedim, Kerkük'ün 20 km batısındaki Er Reşad nahiyesine bağlı Hamreyn'de bazı komutanlarla görüşüp iki zor gün geçirdikten sonra geri gelmiştim. Oldukça yorgundum, Benim şoförlüğümü yapan ve kendisine "Kutsal papaz" denilen şahsın evine ulaştığımızda kendisine gece evinde kalmamın bir sorun olup olmayacağını sordum, o da 'olur mu efendim siz bizim misafirimizsiniz' dedi. Kendisinden hiç şüphelenmedim. Bunun üzerine evine girdik ve bir anda Amerikan askerlerini başımda buldum" sözlerini aktardı.

Kutsal Papaz kimdi?

Saddam Hüseyin'in yakalanmasını sağlayan kutsal papazın kim olduğu ise 19 Ekim'deki mahkemede verilen arada yapılan konuşmalarda ortaya çıktı. eş Şahid el Müstakil gazetesi muhabiri, Saddam Hüseyin'in yardımcısı Taha Yasin Ramazan'a diğer tutukluların durumunu sorduğunu. Taha Yasin Ramazan'ın ise iki kişinin dışında diğer tutukluların morallerinin oldukça yüksek olduğunu söylediğini kaydetti.

Muhabir, Ramazan'ın, iki tutukludan eski Baas Partisi komuta konseyi üyesi Muhammed ez Zübeydi'nin akıl hastası olduğunu, diğer tutuklu Adil Abdullah Mehdi ed Duri'nin ise öldüğünü Saddam'a anlattığını bunun üzerine Saddam'ın onun sözünü keserek "Utançtan ve skandaldan kurtuldu" dediğini bildirdi. Saddam'ı yakalatan Kutsal Papaz adlı kişi ölen Mehdi ed Duri'nin damadı idi ve yardımcı olması için Saddam'a o tavsiye etmişti. Kimliği açıklanmayan ve Kutsal Papaz olarak tanınan kişi de geçtiğimiz ay Arap gazetelerine yaptığı açıklamada Saddam Hüseyin'in, ABD'nin iddia ettiği gibi bir kuyuda yakalanmadığını açıklamıştı.

Kuyu hikayesindeki çelişkiler

Askerlerin kuyuya girdiği iddiası: ABD askerlerin kuyuya girip Saddam'ı yakaladığını açıkladı, ancak kuyuya iki kişinin girmesi imkansızdı.

Kuyuda 2 saat kaldı iddiası: ABD, önce Saddam'ın kuyuda uzun süre saklandığını açıkladı ardından süreyi 2 saate kadar indirdi.

Teslim oldu iddiası: ABD, Saddam'ın bir silahı olduğunu ve askerlere karşı direndiğini söyledi ancak Saddam'ın ateş etmemesi dikkat çekti.

Kuyuda haşere ilaçları iddiası: Saddam'ın kuyuda haşere ilacı sıktığı belirtildi. Ancak ne var ki Saddam'ın zehirlenmemesi açıklanamadı.

Takma sakal iddiası: ABD, Saddam'ın takma sakalı olduğunu açıkladı. Oysa görüntüler bunu yalanlıyordu.
Saddam'a ihanet iddiası: Saddam'a yakın çevrensinden birinin ihanet ettiği söylendi sonra ise 6 ay süren araştırmalar sonuç vermedi.