BIST 10.219
DOLAR 32,17
EURO 34,79
ALTIN 2.445,25
HABER /  DÜNYA

Saddamdan ilginç talep

Saddam Hüseyin'in avukatı Ramsey Clark, Saddam davasına bakan hakimin görevden alınmasını istedi

Abone ol

ABD eski Adalet Bakanı ve Saddam Hüseyin'in avukatı Ramsey Clark, Saddam Hüseyin'in Irak'ta görülen davalarına bakan hakim Raul Raşid Abdurrahman'ın tarafsız olmadığı gerekçesiyle görevinden alınmasını istediklerini açıkladı.

ABD eski Adalet Bakanı ve Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in avukatı Clark ve savunma avukatlarından Curtis Doebler, Washington'da bir basın toplantısı düzenledi. Hakim Abdurrahman'ın ABD tarafından özellikle Saddam davasına bakmak ile görevlendirildiğini belirten Clark, Abdurrahman'ın aslen Halepçeli olduğunu ve Saddam Hüseyin'in 5 bin kişiyi katlettiğinin 'iddia edildiği' olaylarda, aile bireylerini kaybetmiş olduğunu söyledi. Bu verilere dayanarak Abdurrahman'ın tarafsız olamayacağını savunan savunma avukatları, yeni bir hakim gelene kadar davanın durdurulmasını istedi. Öte yandan Clark, Saddam davasının Irak dışında başka bir ülkede görülmesini sağlamak için de girişimlerde bulunduklarını belirtti. Basın toplantısı boyunca Saddam Hüseyin'den 'Başkan Saddam Hüseyin' diye bahseden Clark, Saddam Hüseyin'in davasının adil bir şekilde görülmemesi halinde Irak'a barış gelmeyeceğini ifade etti. Saddam'ın avukatlığını üstlendiği tarihten bu yana Irak'a 3 defa gidebilen ve Saddam Hüseyin ile sadece 2 kez görüşmesine izin verilen Clark, savunma avukatları olarak müvekkilleriyle görüştürülmemelerinin kabul edilemez olduğunu söyledi. Clark, Bağdat'taki havaalanından kaldıkları otele ABD askerlerinin korumasında getirilip götürüldüklerini ve ABD askerlerinin yaklaşık 10 dakikalık mesafe için kendilerinden 6 bin dolar para istediğini söyledi.

Saddam'ın ailesinden dava karşılığı hiçbir ücret almayan avukatlar, ABD askerine bu parayı ödemeyi reddettiklerini de belirtti. Dün kendilerine gelen bir bilgiye göre savunma avukatlarının, 26 Şubat tarihinde Saddam Hüseyin'i görmelerine izin verileceğini öğrendiklerini söyleyen Clark, "Duruşma ayın 29'unda görülecek. Bize 26'sına gün vererek zaman kaybettiriyorlar. 3 günde savunma hazırlanmayacağını biliyorlar" şeklinde konuştu. 26'sındaki görüşmeye kendisinin gitmeyeceğini söyleyen Clark, Irak'taki avukatların görüşmeye gireceğini ifade etti.

Saddam Hüseyin'in savunmasını üstlenen avukatların sayısı bugün itibariyle 6 olarak biliniyor.