BIST 10.187
DOLAR 32,36
EURO 34,65
ALTIN 2.386,48
HABER /  GÜNCEL

Sabit ücrette tüketiciye alternatif

Sabit hatlardan 'alo'nun rekabete açılmasıyla gözler faturalarda önemli bir yekun teşkil eden sabit ücrete çevrildi.

Abone ol

Türk Telekom'a rakip olarak sisteme giren serbest işletmeciler, ev ve işyeri telefonlarından alacakları sabit ücreti düşük tutacak.

Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) Başkanı Yusuf Ata Arıak, 30'a yakın firmanın sabit ücret fiyatının Türk Telekom'dan daha ucuz olacağını söyledi.

10 Mayıs itibarıyla serbest telekom firmalarının şehir içi telefon görüştürmesi yaptırmasının önü açıldı. Böylece halihazırda şehir içi konuşmalarda Türk Telekom abonesi olan 18 milyon tüketiciye, şirketini seçme hakkı doğmuş oldu. Sektörün rekabete açılmasıyla ilgili Cihan'a değerlendirmelerde bulunan TELKODER Başkanı Arıak, "Dolayısıyla serbest telefon işletmecileri de bu abonelere talip. Bu durum rekabeti getirecek ve vatandaşın daha ucuza konuşmasını sağlayacak." dedi.

Örnek olarak, serbest telekomcuların şehirlerarası konuşmalara girmesiyle ucuzlayan fiyatları gösteren Yusuf Ata Arıak, "5 yıl önce Türk Telekom üzerinden Almanya ve Amerika gibi yurtdışını aramak 120 kuruştu. Biz bu alana girince rekabet sonucu bu fiyat 6-7 kuruşa düştü. Şehir içi konuşmalarda ucuzlayacak rekabet tüketiciye yarayacak." ifadelerini kullandı.

Ancak sabit ücretin tamamen ortadan kalkması pek mümkün görünmüyor. Söz konusu ücretin şebekeyi ayakta tutmak için gerekli olduğunu vurgulayan Arıak, ancak kendilerinin Türk Telekom'dan daha az sabit ücret alacaklarını belirtti. Türk Telekom'un alt yapısını kullandıklarını ve oraya sabit ücret ödediklerini aktaran Arıak, şunları söyledi:

"100 bin hattı Türk Telekom'dan almak istiyorum ve müşterime vermek istiyorum. Serbest telekomcular olarak toptan hat kiralayabilmemiz lazım. Bu dünyada tanınan bir haktır. Bu olduğu zaman biz vatandaşa 10 lira olan sabit ücret bize 7 lira olacağı için biz 8 liraya vatandaşa verebiliriz. Sabit ücret, aşırı kar marjlarıyla değil vatandaşı mağdur etmeyecek seviyelerde alınacak. Serbest telekomculara toptan hat verilirse sabit ücret daha iyi olacaktır."

BİR DİLEKÇEYLE EV TELEFONU TAŞINACAK

Ev ve iş yeri telefon numarasını ucuz tarifeye taşımak isteyenleri izleyeceği yolu da anlatan Arıak, abonelerin 'yeni işletmeciye geçmek istiyorum' dilekçesi vererek istediği işletmeye başvuracağını dile getirdi. Aboneliğin kısa bir süre içinde Türk Telekom'dan yeni işletmeciye geçmesinin sağlanacağını aktaran Arıak, "Numara aynı kalacak ama yeni tarifeden yeni işletmeciden fatura gelecek. Bunun 3-4 günde olmasına razıyız." diye konuştu.