BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,91
ALTIN 2.426,50
HABER /  GÜNCEL

Saatler ne zaman geri alınacak 25 ekim uyarısı!

Saatler ne zaman geri alınacak, akıllı telefonlarda tarih saat ayarı nasıl olur soruları akılları karıştırdı. Normalde 25 ekim gecesi saatlerin 1 saat geri alınması gerekiyordu ama seçimlerden dolayı bu tarih ertelendi.

Abone ol

Saatler ne zaman geri alınacak, 25 ekim gecesi saatler bir saat geri alınmayacak mı, akıllı telefonlarda saat tarih ayarı nasıl yapılır soruları akılları iyice karıştırdı. Birçok kişi bugün saat karmaşası yaşadı. Peki saatler ne zaman geri alınacak? İşte merak ettiğiniz tüm sorular ve cevapları...

Saatle r25 ekim gecesi mi ileri alınacak? sorusunun yanıtı kafaları karıştırdı. Normalde kış saati uygulamasına bu gece geçilmesi gerekiyordu ancak 1 Kasım erken seçimleri nedeniyle kış saati uygulaması 8 Kasım pazar gecesine ertelenmişti.

Dünya ülkeleri ile saatleri bu gece saat 04.00'de ileri alacak. Dünya bu geceden itibaren kış saati uygulamasına geçecek.

AKILLI TELEFON KULLANANLARA KIŞ SAATİ UYARISI

Ülkemizde saatlerin dünya ülkelerinden daha geç geri alınacak olması, elektronik cihazlarda karışıklıkları da beraberinde getirebilir.

Özellikle akıllı telefonlar, otomatik saat güncelleme özellikleri nedeniyle kullanıcılar farkında olmadan saatleri 1 saat geri alabilir. Bu karmaşanın önüne geçmek için telefonun ayarlar kısmından "tarih ve saat" bölümüne giriş yapılarak, otomatik zaman güncellemesi özelliğinin kapatılması gerekiyor. 

Uzmanlar, bu durumun bilgisayarlarda da otomatik güncellemeler nedeniyle size sorun yaşatabileceğine dikkat çekiyor. 

Bilgisayarınızda saat diliminiz gün ışığından yararlanma saatini gözlemliyorsa ve gün ışığından yararlanma saati değiştiğinde bilgisayarınızın saatinin otomatik olarak ayarlanmasını istemiyorsanız, "Saati Gün Işığından Yararlanma Saati için otomatik olarak ayarla" onay kutusunun seçili olmadığından emin olun.

TELEFONLARDA SAAT AYARI NASIL YAPILIR?
 
Kış saati uygulamasına geç geçmemiz dolayısıyla telefonlar kendini 25 Ekim sabahı geri almış olacak. Bunun önüne geçmek için ise Android ve iPhone'larda saat ayarı yapmanız gerekiyor.
 
iPhone için;
 
Önce Ayarlar>Genel>Tarih ve Saat> bölümüne girin. Ardından "Otomatik Ayarla" özelliğini devredışı bırakın.
 
Android için;
 
Ayarlar>Tarih ve Saat bölümüne girin. Yeni ekranda yer alan "Otomatik tarih ve saat" ile "Otomatik saat dilimi" ayarlarını pasif konuma getirin.
 
BİLGİSAYARDA SAAT AYARI NASIL YAPILIR?
 
Cihazlar bu duruma hazır değil. Ancak Microsoft, bugünden bu özel duruma çözüm bulmak adına ufak bir güncelleme yayınlamış durumda. Güncellemeyi indirdiğinizde 25 Ekim'de Windows PC'ler saatleri otomatik olarak geri almayacak ve 8 Kasım'da bunu yapacak.
 
Güncelleme Windows 10 haricinde diğer işletim sistemlerinde otomatik olarak indirilmediğinden sizin manuel şekilde güncellemeyi kurmanız gerekiyor.
 
Ancak güncelleme dışında siz de bilgisayarınızın saatleri otomatik olarak geri almasını engelleyebilirsiniz. Bunun için Tarih ve Saat ayarlarına girip 'Gün ışığından yararlanma saati için otomatik olarak ayarla' özelliğini devredışı bırakın. Ancak bu ayarı 24 Ekim akşamı yapmayı unutmayın; öncesinde yaparsanız saatin kendini bir saat geri aldığını fark edeceksiniz. Günlük akışınızı bozmaması açısından bu işlemi 24 Ekim akşamı yapmanızda fayda var.
 
8 Kasım günü geldiğinde tekrar bu ayarı etkin hale getirebilirsiniz.