BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Saad Hariri Şam'da Esad ile görüştü

Şam'a giden Lübnan Başbakanı Saad Hariri, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ile görüştü.

Abone ol

Suriye-Lübnan Koordinasyon ve İzleme Komisyonu'nun toplantısına katılmak üzere Şam'a gelen Lübnan Başbakanı Saad Hariri, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad tarafından kabul edildi.

Lübnan'da meydana gelen son gelişmelere ilişkin Hariri'den bilgi alan Esad'ın, iki ülke arasında imzalanan anlaşmaların pratiğe geçirilmesi ve ortak stratejik ileri görüş çerçevesinde yürütülecek işbirliğinin önemine vurgu yaptığı kaydedildi.

Suriye Başbakanı Naci Itri ise Lübnanlı mevkidaşı ile yaptığı görüşmede, "Lübnan'ın güvenlik ve istikrarının sağlanmasının Suriye'nin güvenlik ve istikrarına olumlu yansıyacağını" söyledi.

Savunma ve güvenlik alanlarında koordinasyon ve işbirliğinin sağlanması konusunun değerlendirilmesini isteyen Itri, Suriye-Lübnan Karma Komitesi'nin oluşturulması gerektiğini ifade etti.

ORTAK DEKLARASYON YAYINLANDI

Suriye-Lübnan Koordinasyon ve İzleme Komisyonu toplantısının ardından, ortak deklarasyon yayınlandı.

Deklarasyonda, "Bağımsızlık ve egemenlik haklarına karşılıklı saygı temelinde iki ülke arasındaki ilişkilerin daha fazla geliştirilmesi yönünde çaba harcanması gerekliliğine" vurgu yapıldı. Ayrıca Arap ülkeleri arasındaki dayanışma çerçevesinde "Suriye ve Lübnan'ın Arap-İsrail çatışması başta olmak üzere politik konularda ortak koordinasyon ve istişaresinin öneminin" altı çizildi.

Orta Doğu'da Madrid Konferansı (1993) kararları ve Arap Barış Girişimi doğrultusunda adil ve kapsamlı barışın sağlanması gerektiğine vurgu yapılan deklarasyonda, "Filistinlilerin topraklarına geri dönüşü ve başkent Kudüs olmak üzere bağımsız Filistin Devleti'ni kurma hakları olduğu" hatırlatıldı.

Deklarasyonda, İsrail'e, Golan Tepeleri'nden 1967 sınırlarına kadar kayıtsız şartsız çekilmesi ve Lübnan'ın ulusal egemenlik ve bağımsızlığına yönelik ihlallerine son vermesi çağrısı yapılarak, Lübnan'ın Şeba Çiftlikleri, Kefar Şuba tepeleri ve El Gacar'ın kuzey bölümlerinden çekilmesi istendi.

Suriye ve Lübnan'ın güvenlik ve savunma konularında koordinasyon ve işbirliği yapmaları gerektiğine işaret edilen deklarasyonda, ortak sınır ofislerinin kurulması için iki ülkenin ilgili kurumlarının görevlendirileceği kaydedildi.

Deklarasyonda, iki ülke arasında demiryolu hattı oluşturulmasının yanı sıra sınırda ortak sanayi bölgesi kurulması için teknik heyetlerin oluşturulması konusunda mutabık kalındığı belirtildi.

Suriyeli ve Lübnanlı yetkililer, uyuşturucu ile mücadele, çifte vergilendirmenin kaldırılması, deniz ticaretinde işbirliği yapılması, turizm, eğitim ve kültür konularında işbirliği yapılmasına dair anlaşmaların da yer aldığı 18 anlaşma metnini imzaladı.