BIST 10.083
DOLAR 32,48
EURO 34,81
ALTIN 2.439,10
HABER /  GÜNCEL

S. Arabistan: İran'a casusluk davasında 1'i Türk 10 yeni gözaltı

Suudi Arabistan, İran için casusluk yaptıkları gerekçesiyle 10 kişiyi daha gözaltına aldı. Mart ayında da aynı suçlamayla 18 kişi gözaltına alınmıştı.

Abone ol

Suudi Arabistan, İran için casusluk yaptıkları gerekçesiyle 10 kişiyi daha gözaltına aldı. Mart ayında da aynı suçlamayla 18 kişi gözaltına alınmıştı.

Suudi Basın Ajansı'nın bildirdiğine göre, İçişleri Bakanlığı'ndan Tümgeneral Mansur El Türki, "Yetkililerin yaptığı soruşturma sonucu casusluk faaliyetiyle ilgili olarak 10 kişi daha gözaltına alınmıştır." dedi.

El Türki, gözaltına alınanlardan 8'inin Suudi, birinin Lübnan, birinin de Türk kökenli olduğunu ifade etti.

İran'a casusluk yaptıkları suçlamasıyla Mart ayında da 18 kişi tutuklanmış, tutuklular arasındaki bir Lübnanlı daha sonra delil yetersizliğinden serbest bırakılmıştı.

S. Arabistan İran'ı Şii azınlık içerisinde kışkırtıcı faaliyetlerde bulunmakla suçluyor. İran ise bu suçlamaları reddederek casusluk olayları ile herhangi bir bağlantısı bulunmadığını açıkladı.

Reuters haber ajansı, S. Arabistan'ın Doğu Eyaleti'ndeki Şii liderlerin, Mart ayında gözaltına alınan 16 kişinin Şii kökenli olduğunu açıkladığını bildiriyor.

Tutuklamaların ardından bazı Şii dini liderlerin yetkililere mektup yazarak bu insanların casus olduğuna inanmadıklarını ve bu olayın bölgede gerginliği tırmandıracağını ifade ettikleri bildiriliyor.

Suudi Şiiler ayrımcılığa uğradıklarını iddia ediyor, fakat yetkililer bu iddiaları reddediyor.

2011'den bu yana Doğu Eyaleti'ndeki Katif bölgesinde Şiilerle güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda 20'ye yakın kişinin öldüğü bildiriliyor.

S. Arabistan, Sünnilerin iktidarda olduğu ve çoğunluğu oluşturan Şiilerin demokrasi yanlısı gösteriler düzenlediği Bahreyn'de de İran'ı karışıklık yaratmakla suçluyor.