BIST 10.083
DOLAR 32,40
EURO 34,79
ALTIN 2.439,83
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Sünnet insan hakları ihlali mi?

Gazeteci Yazar Kaan Göktaş, yeni kitabı Oldu da Bitti Maşallah ile, tabu haline gelmiş toplumsal bir geleneği masaya yatırıyor.

Abone ol

 Kuran Açısından Evrim Teorisi ve Bir Kasaba Öyküsü isimli kitapların da yazarı olan Göktaş, Oldu da Bitti Maşallah kitabında sünnet adı verilen cerrahi operasyona her yönüyle değiniyor. 

Kitabında sünnetin tarihsel ve sosyolojik kökenini ele alan Göktaş, tek tanrılı dinlerde sünnetin yerini, Yahudi ve İslam geleneklerine nasıl girdiğini açıklıyor, sünnetin bir insan hakları ve çocuk hakları ihlali olduğu tezini öne sürerek antropolojik, sosyolojik, teolojik, etik ve hukuki bir tartışma başlatıyor. Kitapta ayrıca tıbbi referanslar üzerinden "sünnet sağlıklı mı?" sorusuna da cevap aranıyor. 

Önsözünü Edip Yüksel'in yazdığı kitap, Ozan Yayıncılık etiketiyle yayınlandı. Kitaptan bazı konu başlıkları şu şekilde :

Sünnetin tarihçesi; anaerkil Afrika kabilelerinde nasıl doğdu? Sümerlerde ne şekildeydi?
İnsan kurban etme ritüelinin yumuşatılmış bir hali olarak organ kurban etme ritüeli mi?
Mısır’a nasıl girdi? Tevrat’a nasıl yazıldı? Musa’nın Mısır’dan çıkarttığı köle ve mahkumlar neden sünnetliydi?
Muhammed Peygamber sünnetli miydi? “Doğuştan sünnet” palavrasının aslı…
50 yaşında Müslüman olan Halife Ömer’den, 7 yaşında Müslüman olan Ali’ye, Muhammed’in erkek çocuklarından, evlatlığı ya da torunlarına, ilk müslümanların neden hiç biri sünnet olmadı?
İslam geleneğine sünnet nasıl ve neden sokuldu?
Teolojik açıdan bir tartışma ve “Tanrı insanı mükemmel bir formda yarattı” ayetleri…
İnsan hakları ve çocuk hakları açısından bir tartışma. 
Hasta hakları ve tıp etiği açısından bir tartışma. 
Modern tıbbın sünnete bakışı. 
Kadın sünneti.

Kitap ve yazar hakkında daha ayrıntılı bilgi  HYPERLINK "http://www.kaangoktas.net/" \n _blankwww.kaangoktas.net ve  HYPERLINK "http://twitter.com/kaangkts" \n _blanktwitter.com/kaangkts adreslerinden edinilebilir.