BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Rusya'ya yanıt keşif uçuşu neden iptal edildi?

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, AK Parti Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Abone ol

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, açık hava sahası anlaşması kapsamında bir Rus uçağının Türk hava sahasında yapacağı gözlem uçuşu iptal edilme nedenini açıkladı. 

Çelik, Rusya'nın Türk hava sahasında yapacağı gözlem uçuşunun Suriye sınırında yapılması talebi nedeniyle iptal edildiğini söyledi. 

Açık hava sahası anlaşması kapsamında bir Rus uçağının Türk hava sahasında yapacağı gözlem uçuşu iptal edilmesine ilişkin tartışmalar sürüyor. Rusya kanadından gelen açıklamada, "Türkiye'nin açık hava sahası anlaşmasını ihlal etmesine tepkisiz kalmayı düşünmüyoruz" ifadeleri kullanılmıştı. 

Türkiye'den konuya ilişkin açıklama ise AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çelik'ten geldi.

AK Parti Genel Merkezi'nde düzenelenen basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Çelik, Rusya'nın gözlem uçuşu yapmak istediği rotanın Suriye sınırı olduğunu söyledi.

UÇUŞ GÜVENLİĞİ YOK

Uçuşun güvenlik gerekçesiyle iptal edildiğini ifade eden Çelik şunları kaydetti:

Söz konusu uçuşlar 1992 yılında 27 ülke tarafından anlaşma çerçevesinde ortaya çıkıyor. Sözleşmeye göre uçuşlar yapılırken rotanın belirlenmesi konusunda ev sahibi ülkenin inisiyatifi var.  Açık saha anlaşması çerçevesinde bir Rus uçağı gözlem uçuşu yapmak için başvurdu. Ama talep ettiği rota Suriye sınırına hatay geçen bir rota. Şu anki güvenlik sorunları nedeniyle izin verilmesi söz konusu değil.

Rusya ile aramızda sıcak ve taze bir kriz var. Bu ortamda Suriye sınırını yalayarak uçacağım gibi bir talebin ne anlama geldiğini kamuoyuna bırakıyoruz. Suriye sınırımızda uçuş yapılması ve Hatay'a kadar gidilmesi söz konusu değildir."

AÇIK HAVA SAHASI ANLAŞMASI NEDİR?

Askeri faaliyetlerde açıklık ve şeffaflık sağlanmasını amaçlayan 1994 tarihli açık semalar anlaşması gereğince her yıl Türkiye, Rusya hava sahasında dört, Rusya ise Türkiye hava sahasında iki gözlem uçuşu gerçekleştiriyor. 2016 yılı planlaması gereğince Rusya ilk gözlem uçuşunu 1-5 Şubat tarihi arasında yapmayı planlıyordu.

Çelik'in diğer gündem maddelerine ilişkin yaptığı açıklamaların detayları ise şöyle:

PYD'YE GİDEN SİLAHLARI PKK KULLANIYOR

Rejim kendisinin ulaşamadığı yerlerde PYD'yi bir lejyon olarak kullandı ve rejim geri çekildi. Burada kanton oluşturmak diğer grupların hakkını gasp etmek anlamına gelir. PYD'ye verilen silahlar PKK tarafından kullanılıyor. Türkiye'nin PYD terör örgütüne karşı bir duruşu vardır. Sırf DAEŞ'le mücadele ediyor diye PYD'yi terör örgütü olarak algılamamak yanlış olur.

CENEVRE GÖRÜŞMELERİ

Suriye Türkmenleri Cenevre'de Abdurrahman Mustafa tarafından desteleniyor. Bu Türkiye tarafından destkelenen bir harekettir. Terör örgütlerinin Fırat'ın batısına geçti mi? sorusuna cevabım; şuan arkadaşlar bunu izliyor. Türkiye kendi hassasiyetlerini koruyacaktır.

BARZANİ'NİN AÇIKLAMALARI

Teröre bulaşmayan meşru zeminde kalan herkes muhatabdır. Bölgede teröre bulaşmamış herkesi bu çemberin içine dahil ettik. Başbakanımız STK'ları süreç içine dahil etmiştir.