BIST 10.195
DOLAR 32,37
EURO 34,72
ALTIN 2.403,75
HABER /  DÜNYA

Rusya'nın Suriye planı değişti mi?

Esad sonrası planlarını yapan Rusya, Suriye'den çekiliyor.

Abone ol

Esed sonrası planlarına hız veren Rusya, Suriye'den çekilmesini tamamladı. Tartus deniz üssünü boşaltan Rusların yeni adresi ise Kıbrıs'ın Baf hava üssü ile Limasol limanı. Moskova, 'Tartus'da şu anda Savunma Bakanlığı'na ait hiç bir asker ve sivil personel bulunmuyor' dedi.

Batı dünyasının muhalifleri silahlandırma kararının ardından Esed sonrası Suriye için düğmeye basan Rusya, bu ülkedeki bütün askeri varlığını Kıbrıs'a kaydırma planlarına hız verdi.

Akdeniz'deki askeri varlığı için artık Güney Kıbrıs'ın Baf hava üssü ile Limasol limanını kullanacağı belirtilen Moskova, Suriye'deki Tartus askeri deniz üssünü tamamen boşalttığını duyurdu.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, 'Bugün (dün) Rusya Savunma Bakanlığı'nın Suriye'de hiçbir elemanı yok. Tartus üssü artık stratejik veya askeri önem taşımamakta' dedi.

İÇ SAVAŞ TEHLİKESİ

Rusya'nın Vedomosti gazetesi de 'Suriye ordusunda Rus askeri danışmanlar da yok' diye yazdı. Gazeteye konuşan askeri kaynağa göre, Suriye'den askeri personelin çıkartılmasına ilişkin karar, iç savaş koşullarındaki tehlike sebebiyle alındı. Şu anda Akdeniz bölgesinde Rusya'nın 16 savaş gemisi bulunuyor. Vedomosti gazetesi, Rusya'nın Akdeniz'deki askeri uçak ve gemilerinin bundan sonra Kıbrıs Rum kesimindeki Baf üssü ile Limasol limanından yararlanabileceğini vurguladı.

S-300'LERİN KADERİ

Ancak Vedomosti'ye konuşan uzmanlardan Vladimir Yevseyev, Rus sivil askeri teknik uzmanlarının Suriye ordusunda görev yapmaya devam ettiğini iddia etti.

Yevseyev, 'Üstelik oraya S-300 füze sistemleri gönderilirse, bu durumda Rus teknik uzmanlara çok iş düşecek' diye konuştu. Bu arada, Kremlin önceki gün Suriye'ye insani yardım malzemesi ulaştıran uçakların dönüş yolunda, 128 Rusya vatandaşını tahliye ettiğini açıkladı.