BIST 10.277
DOLAR 32,35
EURO 34,85
ALTIN 2.390,49
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Kerbela ve Hz. Hüseyin'i hiç böyle okumadınız

Durakovic’in “Hüseyin(ra): Kerbela Destanı” isimli kitabını okurken kendinizi Kerbela’daymış gibi hissedecek; içinizdeki Hüseyin ve Yezidleri yoklamanız gerektiğini hatırlayacaksınız

Abone ol

İster Sünni olsun ister Şii, Muharrem’in 10. Günü tüm Müslümanlar için önemli bir gün. İslam Peygamberi Hazreti Muhammed’in torunu, dördüncü halife Hazreti Ali’nin ve Hazreti Fatıma’nın oğlu Hazreti Hüseyin’in ailesi ile birlikte Kerbela yakınlarında katledildikleri Aşura günü, tüm dünyadaki Müslümanların ortak bilinçlerinde de önemli bir yer tutar.

Sufi Kitap tarafından yayınlanan ve Öykü Özer’in özenli çevirisi ile Türkçe’ye kazandırılan Asaf Durakovic’in “Hüseyin(ra): Kerbela Destanı” isimli kitabı da Kerbela’da şehit edilen Hazreti Hüseyin ve ailesinin haklı davasını ele alan bir eser.

basliksiz-1.20130627091657.jpgYAZAR SADECE İSLAM ALİMİ DEĞİL AYNI ZAMANDA…

Kitabı benzerlerinden ayırd eden özelliği, sadece yazarı Asaf Durakovic’in büyük bir 21. yüzyıl fakihi, âlimi ve Halveti, Hayati ve Rufai tarikatlarından da icazet almış olan bir Alemî şeyhi değil, aynı zamanda bir yazar, tıp doktoru ve bilim adamı olması değil elbette.

Kerbela hadisesi üzerinden muktedirlere ve zalimlere yönelik bazı önemli eleştirileri dile getiren kitap, hak yolunda taviz vermeden mücadele etmenin timsali olan Hazreti Hüseyin’in şehit edilişini anlatan manzum bir hikâye.

6’ŞAR DİZELİK 30 KITADAN OLUŞAN 10 BÖLÜM

Kitap, her birinde altı dizeden oluşan 30 kıta bulunan 10 bölümden oluşuyor.

Hüseyni Hayati Rufai Tarikatına mensup Amerikalı bir psikolog ve Durakovic’e 30 yılı aşkın zamandır “Mürşidim” diye hitap eden ünlü yazar Muhyiddin Şekûr, kitabın manzum bir şekilde yazılmasını şöyle yorumluyor:

“Şundan hiç şüphem yok ki, Şeyh Asaf’ın, Kerbelâ Hadisesi’ni şiir biçiminde hikâye etmekten maksadı, konuya ilgi duyan ya da hakikat arayışında olan okurlarda yoğun bir duygusallık hâli hâsıl etmek değil. Onun asıl isteği, Kerbelâ’da vuku bulan olaylara içkin olan asalet, ironi, kudret ve derin acıyı hem akla hem de kalbe hitap edecek şekilde ifade etmekten ibaret.”

HEM KALBE HEM DE AKLA HİTAP EDİYOR

Durakovic, İslam tarihinin en hazin olaylarından birini, üzerinde uzun uzun düşünülmesi, tefekkür  edilmesi gereken Kerbela Olayını, hem akla hem de kalbe hitap eden bir dille aktarıyor. Kitabın özenli çevirisi, manzum eserin duygularını Türk okurların da hissetmesini sağlayan bir unsur.

Durakovic’in “Hüseyin(ra): Kerbela Destanı” isimli kitabını okurken kendinizi Kerbela’daymış gibi hissedecek; içinizdeki Hüseyin ve Yezidleri yoklamanız gerektiğini, insanların sınır tanımayan arzularıyla yapıp ettiklerini kibirle nasıl temize çıkarmaya çalıştığını, ihanete karşı sadakati, dünyevi hırslara boyun eğmemeyi, ızdıraplar karşısında direnmeyi ve bunları temsil eden kahramanları yeniden hatırlayacaksınız.

HÜSEYİN(ra) KERBELA DESTANI
Yazar: Asaf Durakovic 

Çeviri:  Öykü Özer
Yayıncı: Sufi Kitap