BIST 10.269
DOLAR 32,27
EURO 34,82
ALTIN 2.436,29
HABER /  GÜNCEL

Rusya'dan İran'a radyoaktif darbe

Rusya, İran'a götürülmek istenen radyoaktif madde ele geçirdiğini açıkladı..

Abone ol

Rus yetkili ele geçirilen maddenin kendi tesislerinde üretilmediğini belirtti. Bavul sahibinin akibeti hakkında da bilgi verilmedi.

Rusya'nın başkenti Moskova'daki bir uluslararası havaalanında, İran'a gitmek isteyen bir yolcuya ait bavulda ''radyoaktif madde'' tespit edildi.

Gümrük yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, Tahran'a gitmek üzere Sheremetyevo Havaalanı'na gelen yolcunun bavulunda ''radyoaktif madde'' saptandığı belirtildi.

Yapılan testler sonucunda maddenin, "sadece bir nükleer reaktörde üretilebilen'' Sodyum-22 adlı bir radyoaktif izotop olduğunun belirlendiği açıklandı.

MODERN BİR CİHAZ TESPİT ETTİ

Rus yetkililer, havalimanında kullanılan modern bir kontrol sistemi sayesinde bavul içindeki "radyoaktif madde"nin tespit edildiğini söyledi.

BAVUL SAHİBİNİN UYRUĞU AÇIKLANMADI

"Radyoaktif madde'yi İran'a kaçırmaya çalışırken yakalanan kişinin gözaaltına alınıp alınmadığı hakkında bir açıklama yapılmadı. Ayrıca söz konusu kişinin uyruğuyla ilgili de bir açıklama da bulunulmadı.

Sodyum-22 adlı radyoaktif izotop özelikle tıp alanında kullanılıyor. Rus yetkililer bu maddenin sadece bir nükleer santralde üretilebileceğini belirterek, doğada böyle bir maddenin bulunmasının imkansız olduğunu vurguladı.

'ELE GEÇİRİLEN MADDEYİ BİZ ÜRETMEDİK'

Uluslararası haber ajansı AP'ye açıklama yapan Rusya Nükleer Ajansı sözcüsü, ele geçirilen Sodyum-22 radyoaktif izotopunun kendi nükleer tesislerinde üretildiğini sanmadığını söyledi.

Rusya ile İran arasında yapılan anlaşmaya göre sadece tıp alanından kullanılmak şartıyla Rusya, Tahran'a Kurşun-99 izotopu ile İyot-131 materyalı satıyor.