BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,98
ALTIN 2.428,19
HABER /  DÜNYA

Rusya'dan dev deney internetin fişi çekilecek

Rusya ABD ile arasında tartışmalara neden olan siber dünya için yeni bir deneye hazırlanıyor, amaç ise altyapısının nasıl çalışacağını test etmek.

Abone ol

Rus lider Putin'i bekleyen yasa tasarısına göre Rusya’nın dış dünya ile bağının kapması halinde altyapısının nasıl çalışacağı test edilecek.

Bu deneyin sonuçlarına göre Dijital Ekonomi Ulusal Programı adı verilen yasa tasarısı ile ilgili geri dönüşler elde edilecek, tasarıda değişiklik yapılabilecek. Deneyin ne zaman gerçekleştirileceği bilinmiyor; ancak yasa tasarısıyla ilgili olarak son değişikliklerin yapılmasının öngörüldüğü 1 Nisan'dan önce hayata geçirileceği düşünülüyor.

NE KADAR BAĞIMSIZ...Tasarıya göre Rusya'nın yabancı bir saldırı sonucu dünyanın geri kalanıyla internet bağlantısının kesilmesi halinde Rus internet sağlayıcılarının Runet'in bağımsızlığını sağlaması öngörülüyor.

Ayrıca Rus telekom şirketlerinin, bütün Rus internet trafiğini Roskomnadzor (Rusya'nın telekom ve iletişim denetim-gözetim kurumu) tarafından onay verilen ya da yönetilen noktalara yöneltecek teknik uygulamaları devreye sokması gerekecek.

YABANCILARA İÇERİK ENGELİ...Böylece Roskomnadzor bütün internet trafiğini yöneterek trafiğin Rusya içinde kalmasını sağlayacak; dışarı çıkması olası içeriği bloklayarak yabancılar tarafından bu içeriğin gözetlenmesini engelleyecek.

ZARAR VEREBİLİR....RBK'nin haberine göre internet sağlayıcıları yasanın amaçlarına katılsa da teknik açıdan deneyin gerçekleştirilmesinin Rusya'nın internet trafiğine ciddi zarar verebileceği görüşünde.

Rus yetkililer bütün internet trafiğinin yüzde 95'inin 2020 itibariyla yerel olarak yönetilmesi amacını taşıyor. Yetkililerin DNS'in (Domain Name System - Alan Adı Sistemi) yerel bir yedeğini yarattığı da belirtiliyor. Tasarının Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından onay almasına kesin gözüyle bakılıyor.