BIST 10.209
DOLAR 32,41
EURO 34,81
ALTIN 2.399,52
HABER /  EKONOMİ

Rusya'dan çağrı!

Rusya'nın TOKİ'si, yatırım için buluştuğu Türk inşaatçılara teklifte bulundu.

Abone ol

Rusya Federasyonu Konut Geliştirme Fonu Genel Müdürü Aleksander Braverman, TC Moskova Büyükelçisi Aydın Sezgin, Ticaret Başmüşaviri Atilla Kızılarslan ve Rusya'da faaliyet gösteren ve Türkiye'den gelen yaklaşık 70 kadar inşaat firması yetkilileri Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği'nde buluştu.

TÜRK İNŞAATÇILARINA ÖRNEK PROJELER GÖSTERİLDİ

Görüşme de potansiyel ortaklar, Konut Geliştirme Fonu arazileri üzerinde gerçekleştirilecek projelerle ilgili olanakları dile getirdiler. Toplantı sırasında taraflar, konut ve diğer inşaat alanında ikili işbirliği potansiyeli ele aldılar.

Fon temsilcileri, fonun yatırımcılara sağladığı ek fırsatlardan ve Rusya topraklarında inşaat sanayi yapılarının ve diğer projelerin gerçekleştirilmesi konusunda bilgi verdiler. Türk iş adamlarına yabancı sermaye katılımıyla arsalarda tamamlanan projelerle ilgili örnekler sunuldu.

BÜYÜKELÇİ TÜRK İNŞAAT ŞİRKETLERİNİ ANLATTI

Toplantıda konuşan Büyükelçi Sezgin, Türk şirketlerinin Rusya'nın Konut Geliştirme Fonu arazilerinde konut yapımıyla ilgilendiklerini söyledi. Büyükelçi, "İnşaat alanında iki ülke arasında karşılıklı yararlı işbirliği kuruldu.

Türk yatırımcılar sadece inşaat yapmıyor, onlar bölgedeki sektörün gelişimine de yatırım yapıyorlar. Rusya ekonomisi gelişiyor ve halkın yaşam kalitesi her yıl artıyor. Türk inşaat şirketleri sadece konforlu binalar yapmak istemiyor onlar konforlu ve rahat bir yaşam ortamı oluşturma sürecinde altyapı çalışmalarında da görev almak istiyorlar" dedi.

RUS YETKİLİ GÜNDEMDEKİ PROJELERİ AÇIKLADI

Rusya Federasyonu Konut Geliştirme Fonu Genel Müdürü Aleksander Braverman da konuşmasında, Fon tarafından Rusya bölgesinde bulunan 33 arazinin ihalesinin yapılacağını duyurdu.

Özellikle 18 Haziran'da Novaya Moskova (yeni Moskova) daki Batutinki köyünde bulunan 110 hektar arazinin kira sözleşmesi yapılması için haklarının satılacağını söyledi. Braverman, "Hükümet orada 450 bin metrekare konut yapımına izin verdi" dedi.

Bunun dışında ihaleye Yeni Moskova'daki Marushkinskoye ve ONO OPKh Tolstopaltsevo'daki 140 bin metrekare konutun yapılacağı toplamda 60 hektarlık 2 arsanın da çıkacağını kaydeden Braverman, fonun ayrıca yatırımcılara St. Petersburg, Novosibirsk ve Nijegorodskoy bölgelerinde Primorye ve diğer bölgelerde de arsalar sunduğunu anlattı.

Halen Rusya'nın 38 bölgesinde Fon'a ait arazilerde gerçekleştirilen 103 projenin portföyünün 16 milyon metrekare olduğunu ifade eden Braverman, İtalyan yatırım şirketi Mod Holding'in RJS fonu arazileri üzerinde Saratov ve Krasnodar bölgelerinde inşaatlarını devam ettirdiği hatırlattı.

"ÇAĞDAŞ ÇÖZÜMLERİ YABANCILAR GETİRECEK"

Fon Başkanı, Braverman, fona ait arazilerde şu an yabancı yatırımcılar tarafından yürütülen projelerin yatırım hacminin 1,8-2 milyar dolar olduğunu belirterek, "Ama bu rakam önemli ölçüde artabilir.

Yakın zamanda Fon, dünyanın yaklaşık 15-17 yatırımcısıyla çalışmaya başlamayı planlıyor. Fon için önemli olan yerli yatırımcılarla çalışmaktır ancak yabancı yatırımcılarla olan çalışmaları da bekliyoruz. Ne de olsa onlar ülkemizdeki insanların yaşam kalitelerini yükseltecek mimari ve teknolojik, mühendislik çözümlerini getirebilirler" dedi.

Braverman şöyle devam etti:

"Yabancı şirketlerle çalışmaktaki asıl amacımız riskleri en aza indirmektir. Ayrıca nihai müşteri için kar marjını ve düşük fiyatı korumaya yardımcı oluyoruz. Üç yıllık etkin talep düzeyini değerlendiriyoruz. % 80'i ekonomik sınıfa ait 175 milyon metrekare konut sözkonusu.Rusya'da özellikle inşaat sektöründe deneyimli olan Türk şirketlerine talep olacaktır. Bunun dışında Türk şirketleriyle işbirliği yapılması konusunda ilgiliyiz özellikle de Türk bankalarıyla. Fonun arazilerine olan kapsamlı yaklaşımları da bizim için önceliklidir."

Bu arada İtalyan Mod Holding Genel Müdürü Arkady Chernov da şirketin Rusya'da 10 yeni uydukent inşasını planladıklarını söyledi. Mod Holding'in toplam 8 milyon metrekarelik 200 apartman yapmayı planladığını anlatan Chernov, sadece Krasnodar bölgesindeki yatırım hacminin 1,5 milyar dolar olacağını ve yatırım sermayesi getirisinin de en az % 26 olacağını kaydetti. Saratov projesi ekonomisinin biraz daha mütevazi olacağını ve yatırım hacminin 600 milyon dolar, yatırım sermayesi getiri beklentisinin de % 20 olacağını anlatan Çhernov, "Ama en çekici olanı Fonun projenin tüm aşamalarında yardım garantisi vermesidir ki bir girişimci için bu çok önemlidir" dedi.