BIST 9.715
DOLAR 32,51
EURO 34,80
ALTIN 2.427,22
HABER /  DÜNYA

Rusya'dan ABD'ye çok sert tepki 'Karşılık vereceğiz'

RUSYA'dan kendisini Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan (INF) ayrılmakla tehdit eden ABD'ye çok sert cevap geldi. ABD'nin anlaşma hükümlerine uyması için 60 gün süre verdiği Rusya ABD'nin INF'den çıkması durumunda Rusya'nın karşılık vereceğini belirtti.

Abone ol

ABD'nin Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan (INF) ayrılmakla tehdit etmesi ve Rusya'ya INF'den doğan yükümlülüklerini yerine getirmesi için 60 gün süre verdiklerinin belirtilmesi üzerine Putin'den kritik açıklama geldi.


ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada, Rusya'ya INF'den doğan yükümlülüklerini yerine getirmesi için 60 gün süre verdiklerini belirterek, "Rusya, silahların denetlenmesi yükümlülüğü konusunda hile yapıyor. ABD için anlaşmada kalmanın bir anlamı kalmamıştır." demişti.

Anlaşmayı sadece Rusya'nın kurtarabileceğini söyleyen Pompeo, "İhlalleri itiraf edin ve anlaşmaya uymaya başlayın" dedi. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, gazetecilerle yaptığı konuşmada, Pompeo'nun açıklamalarını değerlendirdi. Putin, ABD'nin INF'den çekilerek orta menzilli silahlar geliştirmesi halinde Rusya'nın da aynısını yapacağını ifade etti.

KANIT SUNAMIYORLAR
ABD tarafının önce anlaşmadan çekileceğini açıkladığını, sonra da bunun gerekçelerini bulma çalışmalarına başladığını kaydeden Rus lider, "En önemli gerekçe de, bizim bazı şeyleri ihlal ediyor olmamız. Ancak her zaman olduğu gibi yaptığımız ihlallerle ilgili hiçbir kanıt sunmuyorlar" diye konuştu.

KARAR ÇOKTAN VERİLMİŞ
ABD kongresinin INF sonrasına uygun roketleri yapmak için gereken parayı önceden ayırdığını ifade eden Putin, şunları kaydetti:

"Karar çoktan sessizce verilmişti. Bizim bunu fark etmeyeceğimizi düşündüler. Pentagon’un bütçesiyle bu füzeler geliştiriliyor. Fakat, bu açıklamanın kamuoyuna yapılmasından sonra bunlar ortaya çıkacak. Diğer adım olarak ise birilerini suçlamak gerekiyordu. Elbette Batı için en basit ve bilinen suçlu Rusya’dır. Bu böyle değil, biz bu sözleşmenin ihlaline karşıyız. Eğer bu olursa, uygun bir şekilde buna cevap vereceğiz."