BIST 10.046
DOLAR 32,28
EURO 34,66
ALTIN 2.412,42
HABER /  DÜNYA

Rusyadaki saldırının sebebi açıklandı

Rus istihbaratı resmen açıkladı: Trene terör saldırısı düzenlendi

Abone ol

Rusya İshbarat Servisi FSB Başkanı Aleksander Bortnikov, 39 kişinin öldüğü ve 100'den fazla kişinin de yaralandığı Nevski Express'in 7 kg TNT'ye denk bir patlatıcı kullanılarak patlatıldığını açıkladı.

Moskova-St. Peteresburg seferini yapan hızlı tren Moskova'nın 400 km kuzeybatısında Tver bölgesinde bulunan Bologoye kasabasında Cuma günü 22:34'de raydan çıkmıştı. 682 yolcunun bulunduğu trenin dört vagonunun devrilmesi sonucu 39 kişi öldü, yüzden fazla kişi de yaralandı. Yaralıların yarıdan fazlasının ağır olduğu ve ölü sayısının artabileceği belirtiliyor.

Savcılığın terör saldırısı üzerine dava açtığını açıklayan Bortnikov, "İlk elde ettiğimiz verilere göre saldırıda kullanılan patlayıcı yaklaşık 7 kg TNT kalıbına denk." bilgisini verdi. Yolcular da tren raydan çıkmadan önce bir patlama sesi duyduklarını kaydetti. Trenin patlama esnasında 200 km hızla seyahat ettiği belirtiliyor.

Rusya Demiryolları Şirketi (RZD) Başkanı Vladimir Yakunin, Nevski Express'in patlatıldığına dair objektif verilerin olduğunu söyledi. RZD kazada ölenlerin ailelerine 500 bin ruble (16 bin 700 dolar), yaralılara da 100 bin ruble (3 bin 350 dolar) tazminat ödeyecek. 200 metrelik hatta onarım çalışmaları sürerken, Moskova-St. Petersburg ulaşımı alternatif hattan sağlanmaya başladı. 27 bin yolcu ve 60 trenin dün geceden bu yana bekletildiği kaydediliyor.

2007 Ağustos'unda Nevski Express'e benzer bir saldırı gerçekleştirilmiş, 27 kişi hayatını kaybederken, 60 kişi de yaralanmıştı. Saldırının Çeçen terörist gruplarca gerçekleştirildiği tespit edilmişti.

Yaralılara acil yardımda bulunabilmek için olay yerine seyyar hastane kurulduğu belirtilirken, helikopterler de ağır yaralıları hastanelere taşıyor. Ağır yaralılar için web blogları ve radyo anonsları ile kan talebinde bulunuluyor. Olayla ilgili kurtarma ve sağlık hizmetleri yoğun bir şekilde devam ediyor.

Rusya'nın Kafkasya bölgesinde terör eylemleri tırmanıyor. Çeçenistan, İnguşetya ve Dağıstan'da gerçekleşen saldırılarda yıl başından bu yana toplam 424 kişi hayatını kaybetti.