BIST 9.710
DOLAR 32,53
EURO 34,80
ALTIN 2.425,36
HABER /  GÜNCEL

Rusya tarihi Suriye zirvesi için tarih verdi

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile görüşen Rus Dışişleri Bakanı Lavrov, Suriye'de çözüm için yapılacak zirvenin ay sonunda gerçekleşebileceğini açıkladı.

Abone ol

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İsviçre'nin Zürih kentinde yaptıkları görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Lavrov, Suriye'de barış görüşmelerinin bu ay sonuda başlamasını umduklarını ifade etti.

Basın toplantısında konuşan Lavrov, Kerry'le Suriye krizinin neredeyse her yönünü konuştuklarını ve Suriye'deki siyasal sürecin bu ay başlamasını beklediklerini söyledi. Lavrov, bu ay sonunda yapılması planlanan Suriye görüşmelerini erteleme gibi bir niyetleri olmadığını da belirtti. 

Kerry'le yaptığı görüşmeye de gönderme yapan Lavrov, bu temasların 'gerekli ve yararlı' olduğunu ifade ederek, terörle mücadelenin Suriye'deki eylemlerin 'kilit unsuru' olduğunu  vurguladı.

'GÖRÜŞMELERE DIŞARIDAN KATILACAĞIZ'

Rusya, ABD ve Suriye Destek Grubu'ndaki diğer ülkelerin Suriyeli taraflar arasında yapılacak görüşmelere katılmayacağını belirten Lavrov, "Ancak sürece eşlik edeceğiz. Suriyelilerin anlaşma sağlaması için daha faydalı olacak bir formatta bu görüşmelere dışarıdan katılacağız" dedi.

'MUHALİF GRUPLARLA İLGİLİ ÖNERİLERİMİZİ SUNDUK'

Lavrov, görüşmelere katılacak muhalefet gruplarının belirlenmesi konusunda BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'ya güvendiklerini vurguladı. Lavrov, "Rusya ve ABD olarak, iktidarla yapılacak görüşmelere katılabilecek muhalif gruplarla ilgili önerilerimizi sunduk. Suriye Destek Grubu'ndaki diğer ülkeler de tekliflerini iletti. De Mistura, şu an tüm teklifleri inceliyor. BM yetkilisinin Suriye muhalefetini en geniş şekilde temsil edecek heyeti oluşturacağından eminim" ifadelerini kullandı.

'İSLAM ORDUSU VE AHRAR UŞ-ŞAM TERÖR ÖRGÜTÜ'

Lavrov, görüşmelere katılabilecekleri belirtilen İslam Ordusu ve Ahrar uş-Şam'ı terör örgütü olarak gördüklerini de yineledi.

'SURİYE, IRAK VE LİBYA'NIN BÖLÜNMESİNE KARŞIYIZ'

Rus Dışişleri Bakanı, Kerry ile Irak ve Libya'daki durumu konuştuklarını da belirtti. Rus bakan, "Suriye, Irak ve Libya'nın bölünmesine karşıyız. Rusya ve ABD buna kararlılıkla karşı çıkıyor. Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki krizler hakkında Moskova ve Washington'un pozisyonu, bölgedeki ülkelerin egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün korunmasından yana" diye konuştu.

'IŞİD VE EL NUSRA ATEŞKESE DAHİL EDİLEMEZ' 

BM Güvenlik Konseyi'nde aralık ayında kabul edilen ateşkes kararının, Suriye'de izleyecekleri politikanın temelini oluşturacağını kaydeden Rus bakan, şöyle konuştu:

"Bu karar çerçevesinde, IŞİD ve El Nusra Cephesi'nin bulunduğu bölgeleri kapsamayacak şekilde ateşkes tesis edilmesini sağlayacak koşulları ele aldık. Bu iki örgüt, ateşkes anlaşmasının kapsamına giremez. Onları yok edinceye kadar mücadeleye devam edeceğiz."

ABD'DEN RUSYA'YA 'ESAD TALEBİ'

Bu arada bir ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü de, Suriye'de insani yardıma gereksinim duyanlara acilen yardım ulaştırılabilmesi için, Kerry'nin Lavrov'dan Rusya'nın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad üzerindeki etkisini kullanmasını istediğini aktardı.