BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

Rusya Suriye'ye yaptırıma karşı

Avrupa Birliği'nin Suriye'den petrol ithalatının yasaklanması kararına Rusya sert tepki verdi.

Abone ol

Rusya Avrupa Birliği'nin Suriye'ye yönelik yaptırımları artırma kararını kınadı.

Dün Avrupa Birliği ülkeleri, Beşar Esad yönetiminin hükümet karşıtı protestoları kanlı bir şekilde bastırmasına tepki olarak, Suriye'den petrol ithalatının yasaklanması konusunda uzlaşmıştı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov yaptırımların 'hiç bir müspet sonuç vemeyeceğini' söyledi.

BM Güvenlik KOnseyi'nde veto hakkı olan Rusya Suriye'nin yurtdışındaki mal varlığının dondurulması ve bu ülkeye silah ambargosu uygulanmasına ilişkin karar tasarısına da karşı çıkıyor.

Petrol, Suriye'nin gelirlerinin yaklaşık yüzde 25'ini oluşturuyor.

Şam, petrol ihracatının yüzde 95'ini Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleştiriyor.

ABD, geçen ay Suriye'den petrol ve gaz alımından vazgeçmişti.

Dün yapılan AB toplantısı öncesinde de, Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Suriye'den gaz ve petrol alımının durdurulması çağrısında bulundu.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Avrupa Birliği'nin Şam yönetimi üzerindeki baskıyı artırmak için bu ülkeden petrol ve petrol ürünleri alımını durdurma kararı üzerinde uzlaştığı belirtildi.

Yasağa ilişkin kararının Polonya'da bugün başlayacak iki günlük dışişleri bakanları toplantısında resmileştirilmesi bekleniyor.

Suriye'ye uygulanan yaptırımların petrolü de kapsayacak şekilde genişletilmesi konusunda Avrupa Birliği içinde görüş ayrılıkları vardı.

Suriye petrolünün Avrupa'ya ulaştırılmasında köprü görevi gören İtalya, böyle bir adımın zamanlaması konusunda çekince belirtmişti.

BBC diplomasi muhabiri Mike Wooldridge'e göre, İngiltere hükümeti ise ambargonun Suriye yönetimini baskı altına almak için iyi bir fırsat olduğunu, ayrıca bunun Suriyeli iş adamlarının yönetime karşı seslerini yükseltmesini sağlayabileceğini düşünüyor.

Cuma günü yapılan rejim karşıtı gösterilerde ülke çapında en az 14 kişinin öldürüldüğü ileri sürülüyor.

Birleşmiş Milletler'e göre, protestoların başladığı altı ay içinde 2200'den fazla kişi hayatını kaybetti.